Uz igru – jezik i vera

U Srpskoj narodnoj odbrani ovih dana uvode još jedan program, pored već postojeće folklorne, literarne, dramske grupe i hora. Reč je o školi srpskog jezika i veronauke, koju će voditi Neđo Balać. On je predsednik Bratstva vladike Nikolaja Velimirovića i čovek koji decenijama proučava Sveto pismo.
– Mislim da je ovo dobro opredeljenje, jer u svakoj srpskoj organizaciji treba da se počne od osnovnog, a to su vera i jezik – veli Balać.
On naglašava da program nije ograničen samo na mlade, već da su pozvani i stariji, ako ih tema zanima.

Nakon što je koreograf đorđe Nikolić, koji je duže vreme vodio folklorni ansambl „Gavrilo Princip“ u Srpskoj narodnoj odbrani pre par nedelja podneo ostavku, njega će na ovom mestu zameniti Toma Sirković: On, inače, vodi folklor u Mona Vejlu. Angažovan je nakon javnog konkursa na koji se javilo pet kandidata. Sirković je iskusni stručnjak koji je ranije proveo šest godina s igračima Srpske narodne odbrane.
– Želeći dobrodošlicu Tomi Sirkoviću, istovremeno osećamo obavezu da se zahvalimo đorđu Nikoliću na njegovom dugogodišnjem predanom radu – kaže ovim povodom predsednik SNO dr Marko Marinković.
U ansamblu trenutno imaju oko 120 aktivnih, i 30 do 40 potencijalnih članova. Na novom koreografu je da vidi koliko njih može da se uključi u jednu od sedam grupa, koliko ih ukupno imamo u ansamblu.
Ovog vikenda, pred posetiocima su nastupili članovi pet grupa mladih igrača, svi izuzev dve najstarije grupe. Oni su igrali za vlastite nošnje.