Ambasada SCG u Parizu uselila se u novu zgradu

Kad se neko ponovi, lice mu radost oblije. Takva smo lica sreli u novoj zgradi Ambasade i konzulata SCG u Francuskoj, u mirnoj, takoreći “ozbiljnoj” Pariskoj ulici Leonarda da Vinčija na broju pet, nedaleko od Trga Viktora Igoa. Istina, fasada još nije doterana (u septembru će), a sve ostalo blista, miriše na novo, pa kako onda da i iz ljudi ne isijava zadovoljstvo.
– Pre nekoliko dana uselili smo se u novu Ambasadu koja se prostire na oko 1000 kvadratnih metara, a dobili smo je kroz razmenu sa državom Nemačkom. Naime, ovde je bila njihova misija OECD-a, a oni su u vlasništvo preuzeli zgradu svoje ambasade u Beogradu. Zatekli smo je u stanju posle požara prouzrokovanog starim električnim instalacijama, renovirali smo je i adaptirali i sada smo u svakodnevnom redovnom pogonu – informiše ministar savetnik i otpravnik poslova LJilja Milojević-Borovčanin.
Radovi na zgradi trajali su 11 meseci, izvodila je firma MPI, a projektant je arh. Desanka Raspopović.

Pohvala

Blagoje Mladenović iz Bora, 38 godina Parižanin, nekad kapiten FK Jugoslavija, strpljivo čeka pasoš i ovako procenjuje:
– Super su prostorije, a pogotovo osoblje. Imamo ovde i automat za kafu. Hoćete li kafu?

– Zgrada je sa početka 20. veka. Projektom je sačuvano najlepše u kući, kao mramorno stepenište, ulazni hol, sala za manje prijeme, velika ogledala, kamini koji su izbačeni iz funkcije, ali su ostali kao ukras… – opisuje otpravnik poslova.

čEKA SE PARKING

Kancelarije su raspoređene, a tokom ove sedmice treba da stigne nameštaj “Eurosalona” koji je kupilo Ministarstvo u Beogradu. Jedini problem za sada su mesta za parkiranje. čeka se odgovor od francuskih vlasti, pa će uslediti obeležavanje parking prostora.
Jeste, sve blista, ali i nije sve gotovo. Poneki detalj treba doterati, ili slike i druge detalje rasporediti. Tako smo u Ambasadi zatekli majstora-stolara Žilbera, proveravao je prozore i zadovoljno se osmehivao.
Na listi obavljenih najvećih radova vodi – konzulat. Odmah se uočava da šalteri rade punom parom, sa strane je čekaonica sa pogledom na dvorište, tu je i sto za popunjavanje formulara…

ZADOVOLJNI GRAđANI

Sunarodnici koje zatičemo ovako govore:
– Prvo sam išao u staru Ambasadu, tamo su mi dali adresu ove nove. E, ovde je puno lepše! – prijavljuje Asmir Nurković iz Rožaja.
Milan Majkić iz Sanskog Mosta za sebe kaže da je “kao Palestinac”, jer već dve godine čeka državljanstvo, te dodaje:
– Stotinu puta sam pitao dok nisam našao ovu zgradu. Ma, na kraju sam i “pipao”, ali i pronašao i zaključujem: mnogo je lepo!
Arifa Fikirija i Salija Sefadi su sa Kosova, iz Istoka. Oboje tvrde:
– Zgradu smo lako našli. Dobro je, mnogo dobro.
Snašao se i Milinko Pavlović iz Loznice:
– Tražio sam na staroj adresi, a kad sam pronašao novu, sve mi se dopalo. Biće ovde bolje!
Napuštajući Ambasadu ostavili smo nasmejana lica. Očigledno je, novo je lepo i komforno.

Isti telefoni

U zgradi Ambasade su i dva stana u koje su smešteni domari Toma i Slavko.
– Stanovi su lepi, a i mi čekamo nameštaj. Što se posla tiče, sve funkcioniše kao i pre. Isti telefoni, isti faks, a uslovi za rad su mnogo bolji, pa se i mi osećamo bolje – rekli su uglas.