Useljenicima uvek na usluzi

Nacionalna godišnja konferencija predstavnika srpskih organizacija koje se bave socijalnim radom održace se u Adelejdu 12. i 13. septembra, a domacin je Srpska zajednica za Južnu Australiju, zakljucak je sa sastanka Izvršnog odbora krovne srpske organizacije u Južnoj Australiji.
Adelejd je, posle Melburna i Sidneja, treci australijski grad-domacin ovog skupa i to je priznanje ovdašnjoj zajednici u kojoj godinama deluje socijalna služba. Ona se brine za prijem, smeštaj i pomoc u svakodnevnom životu, pre svega naših zemljaka koji su stigli u Australiju poslednjih godina, ali i drugim Srbima koji im se obrate.
– Sastanak predstavnika srpskih humanitarnih i socijalnih organizacija bice znacajan doprinos našoj nameri da razmenimo mišljenja i iskustva, da vidimo šta možemo da poboljšamo u radu, kako bi novodošli Srbi brže i lakše premostili jaz izmedu onoga što su prošli i onoga što ih ovde ceka – kaže za „Vesti“ Jelica Marjanovic, sekretarica Srpske zajednice, inace osoba koja je decenijama ukljucena u rad mnogih srpskih organizacija u Južnoj Australiji.

Novi vetrovi

– I kod nas u Južnoj Australiji, duvaju novi vetrovi. Srpska zajednica cini sve što može da se popravi položaj velikog broja naših ljudi, koji su pogotovo poslednjih godina pretrpeli niz nepravdi, a posebno smo osetljivi za one najugroženije, za stare i bolesne.
Moram da kažem da imamo puno razumevanje kod organizacija koje se bave izbeglicama i da vecinu problema ipak rešimo, iako ne uvek na vreme i na potrebnom nivou – kaže Jelica Marjanovic.

– Naše kolege u velikim gradovima, pre svega u Sidneju i Melburnu, imaju vece mogucnosti nego mi, da bolje poznaju sve potrebe koje ljudi imaju, ali i, što je još važnije, bolje poznaju nacine i organizacije koje mogu da reše nastale probleme. Iskustva naših kolega svakako mogu da budu dragocena za nas.
Na dvodnevnom seminaru koji ce se održati u velikoj sali crkveno-školske opštine na Hajndmaršu, ucešce u predavanju uzece veliki broj uglednih javnih radnika, predstavnika Organizacije za pomoc izbeglicama, Zdravstvenog centra za useljenike i Organizacije koja pomaže žrtvama nasilja i torture.
Pored njih, o svim aspektima života i rada u Australiji, govorice veliki broj strucnjaka, a svi govori i predavanja bice štampani na srpskom i engleskom jeziku.
– Pozive smo uputili predstavnicima srpskih humanitarnih organizacija iz Sidneja, Melburna, Brizbejna, Perta i Hobarta. Ovakvi skupovi svakako su od neprocenjive važnosti za sve Srbe u Australiji. Posle svega, sada je nešto lakše, znamo otprilike koliko nas ima (po poslednjem popisu gotovo sto hiljada) pa su i naši planovi na realnijim osnovama. I društvena klima se znatno promenila, više nije posebna hrabrost otici u neku državnu organizaciju i reci da si Srbin, a priznajmo, do pre neku godinu, to nije bilo tako. Verujem da cemo na Konferenciji moci da zakljucimo da smo u odnosu na prošlu godinu napravili korak dalje i da ce saradnja medu srpskim organizacijama biti na dobrobit srpskog naroda u Australiji – zakljucuje Jelica Marjanovic.