Uhapšeno 17 huligana u đenovi

Italijanska policija saopštila je danas da je uhapsila 17 srpskih huligana koji su učestvovali u neredima pre, za vreme i posle prekinute utakmice Italija – Srbija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, javila je agencija ANSA.

Italijanska policija navela je i da je u incidentima povređeno 16 osoba, od kojih su dvojica karabinjeri.
Među uhapšenima je i tetovirani huligan koji je sa crnom maskom na glavi sedeo na ogradi stadiona i isekao zaštitnu mrežu iznad tribine. Navodi se da ta osoba ima 28 godina i zove se Ivan Bogdanov, a uhapšen je posle utakmice ispred stadiona Luiđi Feraris u đenovi. On se skrivao u unutrašnjosti jednog od autobusa koji je trebalo da odveze navijače Srbije. Kako navodi “La Republika”, Bogdanov je pokušao da izbegne hapšenje sakrivajući se u prostoru predviđenom za motor autobusa.

Ko je Ivan Bogdanov?

Ivan Bogdanov je, svojevremeno, označen kao član grupe navijača Crvene zvezde “Ultra bojs” čiju je zabranu zatražio bivši republički javni tužilac Slobodan Radovanović prilikom podnošenja Ustavnom sudu Srbije predloga zabrane rada 14 ekstremnih navijačkih podgrupa koje deluju u okviru i van određenih udruženja građana.

Bogdanov je prebačen u zatvor Marasi u tom gradu, javila je danas italijanska novinska agencija ANSA. Agencija navodi da je Bogdanov uhapšen jutros posle tri časa i potom ispitivan u policiji.

Hapšenja i suđenja

Pored onih koji su zadržani u zatvoru, privedeno je bilo još 35 osoba. Prema navodima “La Republike”, čitavom operacijom rukovodi tamošnje Odeljenje za opšte istrage i specijalne operacije, koje se u Italiji pored ostalog bavi i rešavanjem slučajeva terorizma, organizovanog kriminala, kidnapovanja i iznude.
Nikola Arsić i Miloš Petrović, koji su juče uhapšeni tokom nereda u đenovi, biće danas izvedeni pred sud u tom gradu, prenosi agencija Ansa.
Arsić je priveden juče kasno popodne u centru grada, odmah nakon prvih sukoba srpskih navijača sa italijanskom policijom, dok je Petrović uhapšen zbog kradje u patika u sportskoj prodavnici.

Oko 300 najvatrenijih srpskih navijača su i pre utakmice pravili nerede u centru grada. Bacali su flaše i petarde na prolaznike i prodavnice, zbog čega su mnoge morale da budu zatvorene, a ispisivali su i grafite na Duždevoj palati.
Srpski navijači su posle utakmice ispred stadiona pokušali da se sukobe sa italijanskim. Navijači su se međusobno gađali flašama, a uprkos kordonu policije srpske pristalice su pokušale da se obračunaju sa italijanskim. Policijski zvaničnici u Italiji ocenili su da je sinoć u đenovi “izbegnut novi Hejsel”.
Utakmica između fudbalskih reprezentacija Srbije i Italije prekinuta je posle samo šest minuta igre zbog nereda koje su srpski navijači pravili na stadionu “Luiđi Feraris”.
Utakmica je i počela sa nešto više od 35 minuta zakašnjenja zato što su srpski huligani, kojih je u đenovi oko 2.000, pre meča upalili nekoliko baklji, bacali dimne borbe, ali i napali golmana “orlova” Vladimira Stojkovića.
Huligani su na tribini upalili albansku zastavu i uzvikivali: “Ubi, ubi Šiptara”.

Izvinjenje ambasadorke Srbije

Ambasadorka Srbije u Italiji Sanda Rašković-Ivić, uputila je izvinjenje povodom nemilih scena u đenovi.
“Ovi ljudi ne predstavljaju prava osećanja niti ponašanje srpskog naroda. Posramljeni smo i izvinjavamo se”, navela je Rašković-Ivić.
Reakcija MUP Srbije

Policija će preduzeti mere protiv huligana koji su divljali u đenovi i izazvali prekid fudbalske utakmice Italija – Srbija, rečeno je danas agenciji Beta u MUP-u.

Izvor iz MUP-a preneo je da postoji osnov za njihovo procesuiranje u Srbiji i da je identitet većine izgrednika poznat policiji.

Policija, rekao je Betin sagovornik, prati dešavanja. Huligani se, prema jutrošnjim informacija, još nisu vratili u Srbiju.

Dačić: Proverićemo kako su deljene karte
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će policija u Fudbalskom savezu Srbije proveriti način na koji su prodavane i deljene karte za utakmicu Srbija – Italija u đenovi.

“Pripadnici MUP Srbije su u kontaktu sa kolegama iz Italije i videćemo da li ima osnova da se u Srbiji procesuiraju navijači, koji su u utorak uveče prekinuli utakmicu selekcija Srbije i Italije”, rekao je Dačić novinarima prilikom sastanka sa policajcem interventne brigade Sašom čordićem.

Kada je reč o zahtevu za zabranu delovanja pojedinih navijačkih i desničarskih grupa, Dačić je rekao da o tome odluku treba da donese Ustavni sud.
“Mi se ne mešamo u rad tog suda, ali ono što je sa policijskog aspekta važno jeste da ne treba da dodje do izjednačavanja navijača i grupa koja se bave nasiljem”, rekao je Dačić.