U susret Petrovdanu

u-susret-petrovdanu

J. Gajeskov

Najmlađi u redu za pričešće

U sredu 12. jula, Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Dan svetih apostola Petra i Pavla, prvim propovednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista. Praznik je u narodu poznat pod imenom Petrovdan, a jedan je od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

Po narodnom verovanju, Sveti Petar je sa Svetim Savom zamenio verige, pa se zato dešava da su na Savindan dani topli, a oko Petrovdana sveži. Inače, za Petrovdan se u narodu, vezuju mnoga verovanja i običaji.

Prota Aleksandar Milutinović

Na Petrovdan će se služiti liturgija u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom predgrađu Liverpulu od devet sati ujutru.

Kako je u svojoj besedi naglasio starešina hrama, prota Aleksandar Milutinović, za vreme liturgije na praznik Prepodobnog Davida Solunskog, u nedelju 9. jula, na Petrovdan će u hramu biti važno molitveno sabranje i dan kada se završava se petrovski post, koji je ove godine trajao tri nedelje i jedan dan.

Članice Kola sestara čestitale rođendan Dragici Krajišnik (gornji red levo)

Prošlonedeljnoj liturgiji u Liverpulu prisustvovao je veliki broj vernika i dece, iako je školski raspust.

Posle verskog dela u hramu, većina prisutnih prešlo je u crkvenu salu, gde su vredne članice Kola srpskih sestara priredile tradicionalno posluženje.

Molitveno na praznik Prepodobnog Davida Solunskog

Ovo je bila i prilika da članice Kola sestara i prijatelji čestitaju rođendan Dragici Krajišnik, vrednoj članici ovdašnje crkve.

Detaljnije