U Pertu odrzana prva godisnja skupstina Krajine

U subotu je odrzana prva redovna godisnja Skupstina srpskog udruzenja „Krajina“ na kojoj je izabrana nova uprava koja ce voditi ovo najmlade srpsko udruzenje u Pertu tokom naredne godine. Neposredno pred pocetak skupstine razgovarali smo sa doskorasnjim sekretarom „Krajine“ Vojinom Mrzicem od koga saznajemo vise pojedinosti o Udruzenju koje je nastalo pre vise od pet godina, ali zvanicno je registrovano u aprilu prosle godine.


Druzenje svake nedelje
Clanovi drustva „Krajina“ okupljaju se svake nedelje popodne u Coogee Communiti centru, koji je u blizini Freemantla. Tu se redovno druze i organizuju zajedicke ruckove. Vojin Mrzic se zahvaljuje svima koji su pomogli rad ovog drustva. U vezi s tim istice i podatak da su rad zapoceli sa svega 55 dolara, a da su godinu dana nakon toga ostvarili cist dohodak, posle placanja svih dazbina, od oko 4.000 dolara.

– Udruzenje „Krajina“ osnovali su nasi ljudi poreklom iz srpskih krajina – kaze Vojin Mrzic. – Trudimo se, dakle, da okupimo ljude vecinom sa tog podneblja. Medutim, ovo uopste ne znaci da nam svi drugi, dobronamerni i vredni clanovi nisu dobrodosli. Naprotiv! Radimo na ocuvanju i odrzavanju kulturnih, religijskih, istorijskih tradicija sa krajiskog podrucja, sto naravno ukljucuje i organizovanje sportskih dogadaja.Krajisnici su postavili medu prioritete i zadatak ucvrscivanja saradnje sa drugim srpskim organizacijama, ali i sa australijskom zajednicom u celini. Rezultat: cesto su bili pozivani kao gosti opstinskih i gradskih multikulturnih festivala.

Trenutno je u „Krajini“ najaktivnija folklorna sekcija. Trude se da ne zaostaju ni kao organizatori fudalskih aktivnosti. Radice se, kazu na popularizaciji literarnog i sahovskog umeca. Odlukom clanstva, usvojeno je da se kao krsna slava ovog udruzenja ustanovi „Sveti Nikola“.

Na Skupstini je, inace, za predsednika u toku naredne godine izabran Ranko đuric. Obracajuci se skupu, on je obecao da ce se Udruzenje pod njegovim vodstvom posebno brinuti o omladini, zatim o saradnji sa drugim srpskim drustvima i Crkvom. Naglasena je potreba saradnje sa makedonskom i italijanskom zajednicom u Pertu. Izrazena je zelja da „Krajina jednog dana poseduje i vlastitu zgradu.