U Brizbejnu pocela sa radom skola na srpskom jeziku

Vec pet sedmica, svake subote popodne, u salu CŠO u Ros ulici stiže cetrdesetak devojcica i decaka u pratnji roditelja. Zaživela je mala škola „Sv.Sava“ na srpskom jeziku, iako je bilo dosta skepse kad je ideja o njenom osnivanju obelodanjena.
Najzaslužniji za realizaciju, inicijatori i voditelji škole: Jasminka Šuša, Milijana Jankovic, Dušanka Ilic, Biljana Celebicanin i Dragana Tulic, s radošcu isticu da se interesovanje kod roditelja i dece povecava i da skoro svake sedmice stižu novi polaznici.
Trenutno malu školu pohada 38 ucenika, podeljenih u dve grupe, od 3 do 6 i od 6 do 12 godina, a svi oni, zajedno, prvih pola sata uce osnove veronauke. U odsustvu sveštenika Jovana Cvetica, Dušanka Ilic govori deci o pravilima ponašanja u crkvi, cinu krštenja, paljenja sveca, a mališani su vec naucili najprostije molitve. Inace, nastava svake subote pocinje đackom molitvom, koju deca zajedno otpevaju.

I Rajden uci srpski

Medu srpskom decom, u starijoj grupi, prvi put se našao i Rajden, ciji otac je Australijanac, a majka Srpkinja.

Rajden ne zna ni jednu našu rec i upravo zato ga je baka dovela u malu školu na srpskom jeziku.

Nakon veronauke, stariji uce cirilicna slova, s pažnjom sricaju prve tekstove na srpskom jeziku, a domaca zadaca se shvata ozbiljno kao i ona iz redovne škole.
Mladi uce pesmice za decu, gledaju kasete Branka Kockice, a vec svi znaju za hor „Kolibri“. Oni se tek pripremaju za ucenje srpskog jezika, a po planu male škole to pocinje nakon što deca završe prvi razred australijske škole, da ne bi imala problema sa dvostrukom azbukom, odnosno abecedom.
Deca uživaju i rado dolaze subotom, a na kraju casova, kada su slobodne aktivnosti, uce i prve folklorne korake na poznata srpska kola. Roditelji su istinski oduševljeni, svi zdušno stoje uz malu školu i strpljivo cekaju puna dva sata decu da izadu iz namenski napravljene ucionice. U meduvremenu se i oni druže uz kafu ili kolace koje svake druge subote donosi neka od majki malih polaznika.

Gordana Šaric (36) dovodi svoje dvoje dece u veliku grupu: – Ovo je divno, da nam se deca druže, a uz to uce naš jezik, tradiciju i veru. Ucenje je i lakše u grupi, a deca to ozbiljnije shvataju nego kad roditelji pokušavaju da ih nauce istim stvarima.
Mirko Jovicic (38): – Dovodim decu da nauce ono što sam ja poceo zaboravljati. Školu treba uistinu podržati i napraviti preduslove i da opstane i da se proširi. Volja kod roditelja i dece postoji i to je zasad najvažnije.
Voditelji male škole kroz jezik uce decu i ponešto iz srpske istorije. U planu su i osnove geografije, a vec sledece sedmice ce stici planovi i programi po kojima deca uce u školama u Srbiji.