U Gonkuru ozivljava prvi srpski manastir

Lepota u ciji su posed došli naši vernici u Francuskoj teško se može opisati. Manastir u Gonkuru, u regiji Vož, smešten na raskršcu izmedu Nansija, Epinala, Strazbura i Dižona, izgraden je 1843. godine i sastoji se od hrama, pratecih objekata, odnosno tri zgrade, potom bunara, groblja i 80 ari zemljišta. Sve je u zelenilu i kako vernici komentarišu: „Sve je kao da govori“.
Manastir je osveštan, posvecen je rodenju Presvete Bogorodice, sa slavom 21. septembra, a vec se uselilo i odomacilo devet monahinja (Portugalke, Brazilke, Meksikanke i Srpkinje), na cijem je celu igumanija Jelena. U dva-tri navrata posetio ih je zapadnoevropski episkop Luka, bogoslužio i u potpunosti osetio toplinu nove kuce.
– Od sredstava darovatelja kupili smo ovaj više godina zapušteni manastir, a i takav je toliko lep da deluje nestvarno. Oni koji su nas pomagali „kapom i šakom“ osetili su da je ovo mesto tišine, mira, mesto molitve i uzdizanja, a ponajviše da pripada svakome ko u njega ude -opisuje vladika Luka.
Vec sada manastir ostavlja utisak pravog bisera, a tek kako ce biti kada vredne ruke naših vernika dokrajce zapoceti posao generalne opravke… Prevaljuje se po stotinak kilometara, stiže se iz Dižona, Nansija, Strazbura, Meca, Belfasta, Epinala…, okupljaju se vernici, dogovaraju, donose alat, pa sa radošcu navale na majstorski posao.
Pogled ocaravaju i lepe freske, vitraži i ikone. A sve to je obišao katolicki biskup, pa u oduševljenju napisao uvodnik u novinama. I mesno stanovništvo se obradovalo saznanju da Srbi kojima na Kosovu ruše svetinje, eto, u Francuskoj „radaju“ svoj hram.
Dodajmo da u manastir redovno dolazi i gruzijski otac Georgije sa suprugom Nanom, koja je i dirigent crkvenog hora, pa kad se sve sabere, zakljucuje se da je „manastir molitveno propevao“. Ukratko, pravi raj!

Mile Struja iz Brisela

Struju uvodi Mile Struja Martinovic koji na „posao“ stiže iz Brisela, Rade Adamovic sa svojim ljudima cisti i osposobljava objekat, za stolarske radove zadužen je Toma Obradovic, obojica su iz Pariza. Tu su Milisav Milic, Dušanka Grujic, Jakov Todorovic, Goran Hamovic, Pavle i mnogi drugi.