Home DijasporaAustralija Točkovi sloge i bratske ljubavi

Točkovi sloge i bratske ljubavi

by Urednik
Vesti
Reprezentativci Srbije
Jelena Erić, Ognjen i
Mihajlo Stolić (s desne
strane) i njihovi treneri

U Vulongongu je u proteklu nedelju završeno Svetsko prvenstvo u drumskom biciklizmu, na kojem su se među takmičarima iz 73 države i više od hiljadu najboljih biciklista sveta, nadmetalo troje najboljih biciklista iz Srbije – Jelena Erić, Ognjen i Mihajlo Stolić.

Domaćin srpske reprezentacije bila je parohija i Crkvena opština Svetog Jovana krstitelja u Vulongongu, čiji se crkveni i organizacioni odbor u čast sportista, njihovih trenera i rukovodstva, po okončanju poslednjeg takmičarskog dana upriličili gala večeru.

Red za autograme Ognjena Ilića i Jelene Erić

Na ovom skupu, u ekskluzivnoj sali za svečanosti “Panorama haus“ na obodu grada, iz koje se pruža pogled na Pacifik i bajkovitu južnu obalu Novog Južnog Velsa, okupilo se 350 gostiju.

Ovo veče nije bilo samo prilika za dobro druženje i zabavu, koji su našem narodu u Australiji u protekle dve godine mnogo nedostajali, već i mogućnost da se šira srpska zajednicu upozna s reprezentativcima.

Takođe, bila je to prilika za sportiste da promovišu vrline koje krase njihov duh: smirenost, upornost, istrajnost i timski duh.

Iako biciklizam nije naročito popularan sport, mlađi naraštaji su od njih mogli naučiti da se doslednom istrajnošću u vrlinama mogu dostići izuzetne visine i postići veliki uspesi.

Program večeri je pažljivo pripreman, kako bi zadovoljio raznovrsne ukuse gostiju i objedinio njihove različitosti, rekao nam je otac Branko Bosančić, paroh crkve u Vulongongu.

– Crkva uvek ima zadatak ne samo da rečima poziva naš narod na jedinstvo, slogu i ljubav, nego da to i praktično radi – istakao je otac Branko.

Ikone na aukciji

On je dodao i to da je za ovo posebno veče bila mala i najveća sala “Panorama hausa“.

– Gosti svih generacija i iz svih regija Sidneja i Vulongonga počeli su da pristižu u ranim večernjim časovima, a posebnu čast svojim prisustvom ukazao je preosvešteni vladika Siluan, episkop australijsko-novozelandski. Tu su bili otac Nemanja Mrđenović, paroh Crkve svetog Nikole iz Blektauna sa svojim parohijanima, otac Aleksandar Ivanović iz Crkve svetog Stefana iz Ruti Hila, otac Nikola Kovačević, paroh Crkve svetog Jovana krstitelja iz Dapta, sa predsednikom i članovima odbora, kao i predsednik Crkvene opštine sabornog hrama Svetog Georgija iz Kabramate sa članovima odbora. Bili su i predsednik Crkvene opštine Svetog kneza Lazara iz Aleksandrije i gosti iz lokalnih gradskih i multikulturalnih organizacija – kaže otac Branko.

Otac Branko Bosančić uručuje poklon Jeleni Erić

Zadatak da budu voditelji programa uspešno su obavili Nataša Bodrožić i Sergej Kožul, a gostima je dobrodošlicu najpre poželeo Milovan Daljac, predsednik Crkvene opštine Sveti Jovan krstitelj u Vulongongu.

Voditelji programa Nataša Bodrožić i Sergej Kožul pored vladike Siluana
Predsednik CO Sveti Jovan krstitelj Milovan Daljac i paroh, otac Branko Bosančić

Prisutnima se obratio menadžer Biciklističkog saveza Srbije Radiša Čubrić, koji se tom prilikom zahvalio domaćinima na srdačnoj dobnrodošlici.

U svom pozdravnom govoru otac Branko Bosančić je, citirajući Sveto pismo, istakao kako nema ništa lepše ni divnije nego kada braća i sestre žive zajedno, te naglasio da je Crkva Božija oduvek bila i ostala stub i tvrđava istine, koju vodi živi Bog kome najpre treba da smo neizmerno zahvalni što nas kroz nju vodi, poučava i održava.

Na samom kraju, kao što red i poredak nalažu, prisutnima se obratio duhovni vođa Srba Petog kontinenta, vladika Siluan.

Vladika Siluan na gala večeri

Episkop je blagoslovio srpski biciklistički tim, te im je u ime sveštenstva i vernog naroda poželeo dobrodošlicu, ohrabrivši ih da se i dalje sa istrajnošću trude u vrlinskom životu, kako bi postigli još bolje rezultate.

Tokom večeri upriličena je bogata lutrija, a zatim i aukcija vizantijskih ikona, ručni rad monahinje Ekaterine iz Srbije.

Glavni sponzori večeri bili su BeoEksport, Matthew’s Solicitors, Ekvilibrium, Mis Televizija, Towradgi hotel, Pinot Pikaso i Cvećara Bunches.

Nastup folkloraša iz CO Sveti Jovan krstitelj

Bogat program

Goste su tokom večeri zabavljala tri benda: lokalni Zlatkov Balkan kabare bend, Etno grupa Lazarikon iz crkve Lazarice, koja je predstavila bogatstvo i lepotu izvornih srpskih pesama, kao i čuveni Orkestar Dragana Vujadinovića.

Zlatkov Balkan kabare bend

Lepotu srpskog narodnog kola predstavila je folklorna grupa domaćina, Crkvene opštine Sv. Jovan krstitelj iz Vulongonga.

Pevački deo ansambla Lazarikon

Eh, da je bilo više dresova

U ime biciklističke reprezentacije Srbije, domaćinima iz Vulongonga se i putem sajta Saveza (www.bss.rs) zahvalio menadžer tima Radiša Čubrić.

– Naišli smo na neverovatno gostoprimstvo naših domaćina i na tome smo im veoma zahvalni. Žao mi je samo što nisam imao više dresova i majica Srbije da im poklonim, jer su to najviše želeli od nas – kazao je Čubrić za sajt Saveza.

Radiša Čubrić se zahvalio u ime biciklističke ekspedicije

Original Article

Related Posts