“Krug” oduševio u Kanberi

Vesti
LEPA USPOMENA:
Folkloraši CŠO Sveti
Sava – Farer i
Akademije "Krug"

Prošlog vikenda, Folklorna akademija “Krug“ gostovala je u Kanberi, u Crkveno-školskoj opštini Sveti Sava – Farer, gde je uz istoimeni domaći folklorni ansambl nastupila pred krcatom salom.

U organizaciji CŠO i njihovog ansambla, upriličena je zabava kakva odavno nije viđena u našoj zajednici u prestonici Australije.

Poziv domaćina za gostovanje, rado je prihvaćen u Akademiji “Krug“ iz Sidneja.

Kada su pre par meseci čelnici CŠO kontaktirali ljude iz “Kruga“, dileme nije bilo, prilika za igru i druženje oberučke je dočekana od strane folkloraša i njihovih roditelja.

Putovanje je ipak bilo privatno, jer u autobus ne bi svi stali. Naime, bilo je preko stotinu članova i roditelja dece iz “Kruga“.

Nastup prvog ansambla “Kruga”

– Posle duge izolacije, usled korone, svi su bili željni druženja i dečijeg osmeha – istakao je prvi čovek “Kruga“ Goran Nikolić.

Mlađa i srednja dečja grupa “Kruga” sa Goranom Nikolićem, ispred crkve u Fareru

Paroh crkve u Fareru, Otac Branko Vasilić, pozdravio je na početku večeri sve prisutne, uz želju da se lepa saradnja dva folklorna društva nastavi i ubuduće.

Goran Nikolić se takođe zahvalio u ime Akademije i u svoje lično ime na pozivu i divnoj organizaciji domaćina.

Izrazio je zadovoljstvo što su domaćini dobro napredovali sa svojim folklornim grupama, kako kvantitativno, tako i kvalitativno.

– Lepo je bilo videti svu decu i omladinu koja se sa velikim žarom trude da održe našu tradiciju. Sve u svemu, jedno prelepo veče koje će nam svima ostati u sećanju – istakao je Nikolić.

Treba napomenuti da su domaćini imali nameru da pozovu i druge folklorne grupe prošlog vikenda, ali su prostorno ograničeni pa su se zbog toga odlučili da ovaj put pozovu samo folkloraše “Kruga“.

Sala ispunjena do poslednjeg mesta

Namera domaćina je bila da naprave zabavu na višem nivou kada je reč o kulturno-umetničkom programu, što su i uspeli pozivanjem “Kruga“, pa je publika pored dečijih grupa na sceni videla i starije igrače.

Prvi ansambl “Kruga“ inače slovi za jednu od najboljih folklornih grupa u Australiji, što je i potvrđeno nastupima prošle subote.

Takođe, vredni domaćini žele da ovom manifestacijom počnu polako da vraćaju u život ovakvu vrstu zabave i druženja, koje se u glavnom gradu Australije poslednjih godina i ne dešavaju tako često.

Poruka ljudi iz CŠO Sveti Sava – Farer je da se nadaju daljoj saradnji sa “Krugom“, što je istaknuto i kao želja sidnejske Akademije.

Najmlađi folkloraši iz Farera su pokupili simpatije prisutnih

Utisci sa samog događaja su predivni i kod domaćina i kod gostiju, kao i kod svih koji su te večeri došli na zabavu. Sve je proteklo u harmoniji i lepom druženju.

Deo dece i roditelja iz Akademije koji su stigli ranije, imali su priliku da prisustvuju večernjoj službi u crkvi, posle koje se održala zabava. Domaćini su za sve posetioce pripremili bogatu večeru.

Drugi dan boravka u Kanberi članovi Akademije su iskoristili za obilazak nekih od znamenitosti glavnog grada Australije, kao što su zdanje Saveznog parlamenta i muzeji.

Devojke iz folklorne grupe CŠO Sveti Sava – Farer

Takođe, posetili su i čuveni festival cveća “Florijadu“, koja je u toku u Kanberi. Uživali su i u šetnji pored jezera Barli Grifin, kao i u drugim aktivnostima.

Svi se slažu da su imali nezaboravan vikend, krunisan druženjem sa članovima srpske zajednice Kanbere. Nema sumnje da je ovo tek prvo od mnogih zajedničkih okupljanja u budućnosti.

Najmla|i članovi Akademije “Krug” na sceni

Melburn, Pert, Vulongong…

Do kraja godine, Akademiju “Krug“ očekuje još niz događaja i prilika za nastupe i druženja.

Poziv im je stigao iz Melburna, iz CŠO Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou, a naredno gostovanje je zakazano za sredinu novembra, kada putuju u Pert na Internacionalni festival.

– Od lokalnih nastupa imamo poziv od Udruženja lovaca Zastava, da 15. oktobra igramo na njihovom velikom godišnjem pikniku na crkvenom imanju u Rosmoru. Takođe, učestvovaćemo na festival “Veseli opanci“ u organizaciji CŠO Sveti Jovan Krstitelj iz Vulongnonga – kaže Nikolić.

Folklorni znalac i profesionalac

Za umeće koje prikazuju članovi Akademije “Krug“ zaslužan je njihov učitelj Goran Nikolić.

Znalac i pravi profesionalac u sferi folklora i sam je igrao u društvu “Gradimir“ i u KUD “Polet“ u otadžbini.

Posle toga se pridružio jednom od najrenomiranijih ansambala narodnih igara i pesama Srbije – “Kolo“.

Sa “Kolom“ je gostovao u Australiji 2002. i 2003, učestvujući na manifestacijama u svrhu prikupljanja sredstava za izgradnju Koledža Svetog Save.

“Kolo“ je 2003. imalo i dva koncerta u sidnejskoj Operi, a gostovali su i u Melburnu, Pertu, Adelajdu i Brizbejnu.

Uprava Srpskog centra u Bonirigu bila je oduševljena nastupima čuvenog ansambla iz Srbije, a pošto im je tada bio preko potreban koreograf, ponudili su Goranu da dođe u Australiju s porodicom i preuzme folklorne grupe u Srpskom centru.

U Bonirigu je radio od 2005. do 2019, kada je osnovao Akademiju “Krug“.

Original Article