Kada je kafa zdrava

Ziveti-zdravije-83-webmaj-34Kafa je odavno prestala da bude tek jedan napitak i dobila je mnoštvo drugih značenja. Ona je tako obavezan deo jutarnjeg rituala, druženja, učenja, ćaskanja, navika kojoj je teško odoleti. Kafa kao napitak nije preporučljiva za trudnice itd. Ponekad lekari traže da se ova navika svede na male granice ukoliko je to moguće. Ponekad ljudi rado posegnu za nekom njenom zamenom. Mi vam predlažemo sledeće zamene.

Kafa od konoplje

Semenke konoplje su savršena i prirodna mešavina lako probavljivih belančevina, esencijalnih masti (Omega 3 i 6), gama linolenske kiseline ( GLA), antioksidanata, aminokiselina, vlakna, gvožđa, cinka, karotena, fosfolipida, fitosterola, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina D, vitamina E, hlorofila, kalcijuma, magnezijuma, sumpora, bakra, kalija, fosfora i enzima.

Sve aminokiseline bitne za optimalno zdravlje mogu se naći u semenu konoplje, uključujući i gama linolenske kiseline (GLA) koje se inače teško pronalaze.

Omega masti dobijene od semena konoplje daju dovoljno energije za ceo dan, a njeni proteini su probavljiviji od onih iz bilo koje druge visoko proteinske hrane. Bogata je vitaminom E. Mogu da je jedu i oni koji su alergični na orahe, gluten, laktozu ili šećer jer ne izaziva alergije.

Sastojci: 1 šolja semenki konoplje,1l vode, 1/3 štapića od vanile, po jedna velika kašika cimeta i rogača u prahu i 1 – 2 velike kašike meda.

Priprema: U blenderu prvo napravite mleko od konoplje tako što ćete konoplju i vodu blendati na najvećoj brzini dok se ne dobije jednolično mleko, koje potom treba procediti, vratiti u blender, dodati ostale sastojke i ponovo izblendati na najjačoj brzini. Ovako pripremljena kafa može stajati u frižideru u zatvorenoj staklenoj flaši do 3 dana.