Plastenici – za sveže namirnice tokom cele godine


Share

Gde je poljoprivreda, tu su i plastenici, a ova “dela arhitekture” postaju sve popularnija u poslednje vreme i to ne samo u velikim poljoprivrednim sistemima, već i u svakom domaćinstvu koje ima uslove za uzgoj različitih kultura i koje to želi da radi tokom cele godine.

Dakle, plastenici najpre služe da tokom cele godine stvaraju povoljne uslove za vašu poljoprivrednu proizvodnju, što vam omogućava da u svakom trenutku uživate u zdravim i svežim namirnicama koje dolaze pravo iz vaše bašte. Bez obzira na to da li je vaša proizvodnja velika i ozbiljna, danas se podrazumeva da će vašu baštu “krasiti” plastenik, a kada se uzmu u obzir sve njegove prednosti, retko ko će odbiti da svoje imanje “nadogradi” na ovaj način.

Prednosti plastenika

Kao što već i sami možete da pretpostavite jer smo to već spomenuli, glavna funkcija plastenika je zaštitna funkcija.

Plastenici svojim oblikom, veličinom i propratnom opremom omogućavaju vašim sadnicama da se u bilo kom trenutku prime i obezbede vam sveže namirnice, bez obzira na to koje je godišnje doba “napolju”.

Plastenici zato stvaraju kontrolisane uslove za uzgoj, a kao njihove glavne prednosti ističu se: kontrolisanje klimatskih uslova, zaštita od mraza, mogućnost uzgoja tokom cele godine, bolji kvalitet u odnosu na otvorenu proizvodnju i još mnogo toga.

Kada se sve ovo uzme u obzir, nije ni čudo što se plastenici nalaze na gotovo svakom imanju, bez obzira da li se proizvodi za sopstvene ili za potrebe prodaje.

Tehnički detalji

Veličina i oblik plastenika će zavisiti od površine vašeg zemljišta, ali je važno da uvek ostavite malo prostora više, za svaki slučaj.

Dakle, površina zemljišta treba da bude veća od površine plastenika kako biste imali mogućnost za njegovo proširivanje u budućnosti, a osim toga je bitno i to da se u blizini plastenika nalaze električna energija, plin, voda, kao i da je vaš plastenik dobro povezan kako putevima, tako i mogućnostima telekomunikacije.

Među važnijim tehničkim detaljima svakako jesu i folije za plastenike koje se koriste za pokrivanje plastenika i kao takve utiču na proizvodne osobine biljaka to jest postizanje njihovog maksimalnog genetskog potencijala.

Na primer, folije za plastenike su naročito važne za one biljke kojima je potrebna svetlost te će izbor folija zapravo zavisiti od toga šta proizvodite. Osim toga, važno je da one imaju odgovarajuću debljinu i mogućnost propuštanja sunčeve svetlosti, a naročito ultraljubičastog i infracrvenog dela sunčevog spektra.

Što se tiče cena folije za plastenike, one zavise od kvaliteta i karakteristika same folije. Uglavnom, folija za plastenike se naplaćuje po kilogramu koji može da košta do 700 dinara.

Vrste plastenika

Na kraju, navešćemo i najčešće vrste plastenika. To su višetunelski plastenici koji se koriste u velikim i ozbiljnim sistemima proizvodnje i koji su prema konstrukciji jako složeni.

Postoje i laki ili veronez plastenici koji se najčešće koriste za proizvodnju jagoda i nešto su jednostavniji za konstruisanje, a na kraju su tu i porodični ili hobi plastenici koji su jednostavni za montiranje i kao takvi će odgovarati svakom domaćinstvu koje se “usputno” bavi poljoprivredom.

Dakle, u zavisnosti od svojih potreba odaberite odgovarajući plastenik, ali znajte da koji god odaberete – nećete pogrešiti. Sveže i zdrave namirnice će vas čekati na stolu svakog dana, bez mnogo muke!