Tesla neguje obicaje zavicaja

Srpski kulturni centar „Nikola Tesla“ u Davtonu nalazi se nadomak Dendinonga, tridesetak kilometara jugoistocno od centra Melburna na vrlo pristupacnom mestu pored auto puta „M1“. Naši ljudi ovde druže se svakog vikenda, a grupu Krajišnika ni temperatura od 35 stepeni Celzijusa nije sprecila da pokaže svoje umece u bocanju. Obicaje iz zavicaja neguju i nose duboko u srcu.
Zatekli smo ih u dobrom raspoloženju. Dok se jedna grupa nadmetala, drugi su potražili spas u hladovini i uz osvežavajuce napitke pratili tok takmicenja.
– Ovo je naša najominjenija zabava. Okupljamo se svakog vikenda i praznicima – kaže cetrdesetogodišnji Marinko Radmanovic, rodom iz Benkovca. – Za Sv. Iliju tradiconalno se okupljamo jer je to slava kluba, a takode i vecine nas iz Krajine.

Centar osvecen 1997. godine

Zahvaljujuci grupi Srba zgrada nekadašnje gimnazije, u kojoj je danas srpski centar, kupljena je 1996. godine. Po recima Zdravka Vrankovica u nju je još uloženo oko 300 hiljada, a vrednost joj se procenjuje na cak 600 hiljada dolara. Centar je osvetio vladika Sava 1997. godine.

U mojim krajevima ovo je popularan sport, medutim, nije se uvek igralo na ovakvim podlogama vec na zemlji, na travi, na putu, cesti, kako su uslovi dozvoljavali. Takode ni kugle nisu uvek bile od metala, vec drvene.
Igralo se, uglavnom, za vreme slava, u jesen kada se završe poljoprivredni radovi – istice naš sagovornik i dodaje da dobrog bocara cini dobra koordinacija ruke i oka. Striktnih pravila nema, samo važi jedno ko bliže „bulinu“. Pobedniku se placa tura pica. Saznajemo i da se cesto okrece prase ili jagnje.
O tome kako je centar nastao saznali smo nešto više od sadašnjeg predsednika Zdravka Vrankovica koji je vec tri godine na funkciji potpredsednika:


Sala za 300 gostiju

Centar okuplja veliki broj Srba, uglavnom Krajišnika. Moderno opremljena kuhinja i sala od 575 kvadrata za oko 300 gostiju, izdaje se za svadbe i ostale svecanosti. Pored dve staze za bocanje iza zgrade, u centru se okupljaju i karatisti tri puta nedeljno, igra se stoni tenis i bilijar. Dobrovoljnim prilozima i radom u centar do sad je uloženo preko 300 hiljada dolara kaže Vrankovic. Preostalo je da se asfaltira parkiralište za oko 50 vozila i pokrije staza za bocanje.

– Posle pada Krajine sastalo se više nas ovde koji smo izbegli s namerom da pronademo svoje izgubljene u ratnom vihoru. Pronašli smo zgradu i saznali od agencije za prodaju da je cena 300 hiljada dolara. Na aukciji mi smo uspeli da je kupimo za 114.000 dolara.
Glavni utemeljivaci Centra bili su, prema recima Vrankovica, Milenko Veselinovic, Živko Uzelac, Sava Opsenica, Sava Radeka, Jovica Uzelac, Nikola Veselinovic, Drago Mrkic, Duško Mrkic, Mile Padežanin, Zlatko Andrejic, Branko Bogunovic, Slavko Vejinovic, Jovan Ceprnja, Vesna Bosanac iz Wespac banke i drugi.