Svečana akademija povodom 120 godina ,,Privrednika“

U velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, svečanom akademijom, obeleženo je 120 godina rada i postojanja Srpskog privrednog društva ,,Privrednik“.

Svečanoj akademiji, pod nazivom ,,SPD Privrednik – 120 godina oslonac mladima“, prisustvovali su predstavnici srpskih institucija u Republici Hrvatskoj, Srpske pravoslavne crkve, predvođeni mitropolitom Porfirijem, narodni poslanik Miodrag Linta, izaslanik Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, gosti iz Republike Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Tolnauer, predsednik Saveta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, izaslanik gradonačelnika Zagreba, delegacija Ambasade Republike Srbije u Zagrebu, predvođena ambasadorkom Mirom Nikolić i mnogi drugi.

O istorijskom razvoju SPD ,,Privrednik“ i njegovom ogromnom značaju posebno za srpski narod u Republici Hrvatskoj, govorili su Nikola Lunić, ambasadorka Mira Nikolić, mitropolit Porfirije, Milorad Pupovac, Miodrag Linta i drugi. Istaknuto je da su dometi ,,Privrednika“, koji je osnovan inicijativom trgovca Vladimira Matijevića, u dobrotvornom i donatorskom smislu nemerljivi, posebno u odnosu na pomoć i stipendiranje talentovanih učenika i studenata iz porodica koje su lošijeg materijalnog stanja. ,,Privrednik“ je ove godine dodelio 33 stipendije, a Milorad Pupovac je najavio da će Srpsko narodno vijeće do kraja godine obezbediti sredstva koja bi omogućila da se duplira ukupan broj stipendija dodeljenih u toku 2017. godine. Narodni poslanik Miodrag Linta, prenoseći pozdrave Predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, istakao je da će Srbija nastaviti da pruža pomoć i podršku Srbima u Hrvatskoj i da je u potpunosti opredeljena za rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja i sprovođenje Deklaracije iz Subotice. Posebno je istakao važnost realizacije ,,Aneksa I“ Sporazuma o sukcesiji koji reguliše aspekte privatne svojine. Ambasador Mira Nikolić, čestitajući veliki jubilej, govorila je o značaju ,,Privrednika“ u kontekstu položaja srpskog naroda u Republici Hrvatskoj, a posebno u ostvarivanju prava mladih na obrazovanje i školovanje. Naglasila je da će Ambasada kao i do sada, nastaviti sa pružanjem pune podrške i pomoći u daljim aktivnostima ,,Privrednika“.

Manifestaciju je projektno podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.