Библиотека српске дијаспоре – пројекат

Библиотека-српске-дијаспоре-–-пројекат

уторак, 23.01.2024,  17:24 -> 17:40

Извор: Фонд дијаспора за матицу

Библиотека српске дијаспоре – пројекат

Пројекат „Библиотека српске дијаспоре“ спроводи Фонд дијаспора за матицу уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Библиотека српске дијаспоре биће  једина културно истраживачка институција у којој ће се налазити дела из најширег миљеа односа матице и расејања. Библиотека је замишљена као јединствена национална и културна институција. Циљ је да се у ту библиотеку стекне највећи број, ако не сва дела аутора из српског расејања, било ког жанра, као и дела аутора из матице која се директније тичу свеукупних односа матице и расејања. Засад су таква дела присутна у јавним или приватним библиотекама, у мањој или већој мери. Библиотека ће у будућности обезбедити и одговарајућу документацију о српском расејању, о историји, узроцима, последицама али и резултатима процеса исељавања и да буде место систематског праћења и изучавања овог комплексног сегмента српског националног, културног и духовног битисања. У наредном периоду било би неопходно да се обезбеде адекватне просторије, опрема и средства за прибављање књига и публикација.

Значајан импулс развоју ове идеје дала је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, која је на челу са директором Арноом Гујоном препознала значај ове идеје и путем пројекта финансијски подржала развој дигиталне базе и најширу промоцију ове идеје. Дигитална платформа на којој се месецима ради, као и почетни уноси у базу као резултат рада волонтера и истраживача на пројекту, биће представљени јавности. Наредне седмице (највероватније среда, 31. јануар) планиран је коктел на коме ће све бити уживо представљено.

Detaljnije