Obeležеn Dan primirja u Čikagu

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu, 11. novembra, obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u saradnji sa organizacijom Srpska narodna odbrana.

U prigodnim obraćanjima izraženo je poštovanje hrabrim srpskim vojnicima i svim žrtvama srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata a posebno je odata počast i sećanje na hiljade srpskih dobrovoljaca iz Amerike koji su bili učesnici Prvog svetskog rata. Skupu su prisustvovali i potomci nekoliko srpskih dobrovoljaca iz Amerike.

Nakon uvodnog obraćanja konzula žerana prisutnima se obratio Nebojša Živković, predsednik Srpske narodne odbrane koji je govorio o značajnoj ulozi ove srpske organizacije i njenog prvog predsednika Mihajla Pupina u organizovanju pomoći i okupljanju srpskih dobrovoljaca u SAD. Potom je usledilo izlaganje profesorke i spisateljice Krinke Vidaković Petrov, bivše ambasadorke SR Jugoslavije u Izraelu, o srpskim dobrovoljcima iz Amerike, prikupljanju finansijske pomoći, ulozi i organizovanju žena u prikupljanju pomoći, kao i o sveukupnom angažovanju srpskog rasejanja u Americi u periodu pre i tokom Prvog svetskog rata. Značajan deo njenog stvaralačkog i istraživačog opusa sažet je u nekoliko knjiga posvećenih srpskom rasejanju u Americi.

Nakon prigodnih izlaganja, prikazan je dokumentarni film “Milunka Savić – heroina Prvog svetskog rata”. Takođe, u Generalnom konzulatu su bili izloženi eksponati dokumenata i fotografija iz evidencije Srpske narodne odbrane o organizovanju srpskih dobrovoljaca, kao i  priče o odlikovanim Srbima, pripadnicima američke vojske tokom Prvog svetskog rata.

Svim prisutnima su uručene značke Natalijine ramonde – simbola Dana primirja.