Гујон: Бити Србин није разлог за страх, већ разлог за радост и за понос

Гујон:-Бити-Србин-није-разлог-за-страх,-већ-разлог-за-радост-и-за-понос

Три аутобуса са 150 српске деце из Хрватске стигла су у Београд, где ће боравити до 10. августа, под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да је долазак деце из Хрватске наставак акције организовања летњих кампова за школарце из региона.

Како каже, жеља је била да баш деца из Хрватске дођу у Београд у периоду када се тамо обележава и слави „Олуја“.

„Није најпријатнији период године за Србе и зато смо одлучили да та група из Хрватске дође у Београд у том периоду, да им покажемо овде љубав, саосећање, солидарност. Они знају да су Срби, али многи од њих никад нису били у Србији, а камоли у Београду. То је прилика да шетају Кнез Михаиловом, Калемегданом и да виде да бити Србин није разлог за страх, већ разлог за радост и за понос“, изјавио је Гујон.

Према његовим реццима, један од циљева је да свако српско дете рођено у региону има прилику да се упозна са Србијом, са Београдом, да види да Србија, њихова матица, брине о њима и то веома конкретно и да свако дете понесе са собом сјајне успомене са овог летовања.

„Нова познанства – то је можда и оно што је најбитније тој деци, да се упознају, да се друже и да онда остану у контакту након овог летовања“, навео је Гујон.

За децу из Хрватске припремљен је богат културни и забавни програм: обилазак Храма Светог Саве, Народног музеја, Музеја Југославије, Николе Тесле, Народне Скупсстине, Музеја илузија, Аде Циганлије, Авале, Ботаниццке баште, фудбалских стадиона Црвене звезде и Партизана.

Рајна из Великог Поганца код Копривнице била је пуна утисака из Народног музеја у Београду.

„Највише ми се допало старо прстење, јер има свакаквих облика и занимљиво је. Треба да посетимо јосс и Аду и стадион Црвене звезде, што једва чекам да видим“, рекла је Рајна.

Дванаестогодишњи Данијел из Доњег Лапца први пут је посетио Народни музеј. Како каже, допада му се.

„Овде у музеју су ми се нарочито допали мачеви и копља, јер је све то забавно и поучно. Једва чекам да видим и стадион Црвене звезде, јер навијам за Звезду“, рекао је Данијел.

Након деце из Хрватске, очекује се долазак деце најпре из Црне Горе, а потом и Босне и Херцеговине и Румуније.

Последњи од укупно шест летњих кампова завршава се 29. августа.

Detaljnije