Završena kampanja obeležavanja 80 godina kulture sećanja na Nikolu Teslu – gorostasa čovečanstva

Nacionalni koordinator strateške kampanje srpske diplomatije „Tesla – Energija mira“, ambasador Ljiljana Nikšić predstavila je danas rezultate kampanje obeležavanja osam decenija kulture sećanja na Nikolu Teslu, a titulu Tesla ambasadora ponelo je 80 diplomata, kompanija, umetnika, novinara, medijskih kuća i pojedinaca iz Srbije i sveta zaslužnih za očuvanje uspomene na jednog od najvećih umova čovečanstva.

Skup povodom završnice kampanje koju je pokrenuo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić 12. januara ove godine, na dan kada je Tesla 1895. godine osvetlio čovečanstvo puštanjem prve hidrocentrale na svetu, na Nijagarinim vodopadima, bio je prilika da Nikšić predstavi incijative pokrenute u diplomatskim i naučnim krugovima.

Jedna od inicijativa kampanje „Tesla energija mira u Teslinoj godini Teslinog naroda – Srba i Amerikanaca“ usmerena je na potrebu da se u UN ustanovi međunardni Tesla dan i pokrene godišnja Tesla nagrada ekvivalent Nobelovoj.

Prema njenim rečima, pokrenuta je inicijativa za osnivanje Globalnog međunarodnog Tesla komiteta u kome će, iz više od 100 zemalja biti imenovani članovi, sa sedištem u jednoj preostaloj Teslinoj laboratoriji na Vardenklifu, SAD sa ciljem dodele Tesla nagrade.

„Cilj je i da jedina preostala Teslina laboatorija bude proglašena za svetsku kulturnu baštinu i stavljena pod Unesko zaštitu“, rekla je Nikšić na svečanosti na kojoj su o kampanji govorili i operska pevačica Jadranka Jovanović, koja je danas postala Tesla ambasador kao i glumac Džek Dimić.

U Teslinoj godini umrežene su neke od institucija i organizacija sa više kontinenata, rekla je Nikšić na skupu na kojem je predstavljen i Tesla bilten od 700 strana sa tekstovima posvećenim Tesli i kampanji MSP.

Nikšić je podsetila da je Dačić povodom kampanje uveo ekskluzivnu titulu Tesla ambasadora i Tesla diplomatske pasoše kao kolektivna i individualna priznanja za sve koji su dali doprinos očuvanju dela Nikole Tesle.

Tesla ambasadori su medijske kuće Politika, RTS – redakcija naučnog programa i Tanjug u čije ime je priznanje primila urednik agencije Ksenija Golubović. Priznanje ambasadora pripalo je novinarki Tanjuga Aleksandri Otašević. Nosioci te titule su i novinar Majkl Frojnd kolumnista „Jerusalem Posta“, autor serije članaka o sudbini Teslinog naroda, direktorka „Jedinstva“ Rada Komazec i novinari Rade Ranković, Marina Bulatović.

Priznanje je između ostalog pripalo premijeru Indije Narendri Modiju, ambsadoru Francuske Pjeru Košaru i šefu ekonomskog odeljenja Ambasade SAD Džozefu Boski, kanadskom poslaniku Tomu Rakočeviću zahvaljujući kojem je u Ontariju uveden Dan Nikole Tesle, Elonu Masku i njegovoj Fondaciji koja podržava rad i očuvanje jedine Tesline preostale laboratorije.

Premijer Indije poneo je titulu za iniciranje osnivanja Fondacije „Svami Vivekananda i Nikola Tesla“ koja će biti u fokusu Svetske energetske konferencije 2024. u Nju Delhiju, čiji je pokrovitelj, a ministar spoljnih poslova Venecuele Ivan Gil Pinto za to što će Karakas naredne godine dobiti Teslin spomenik.

Tesla naučni centar Vordenklif, na čelu sa Markom Alesijem takođe je promovisan u Tesla ambasadora, podsetila je Nikšić i naglasila da će u junu biti otvoren Centar za posetioce upravo na tom prostoru. Podsetila je da se Srbija nakon požara koji je zahvatio laboratoriju u novembru uključila u akciju za obovu ‘Moja cigla za Teslu’.

Skupu je prisustvovao i zvaničnik kineskog ministarstva nauke i tehnologije Li Haibao a Nikšić je podsetila da je u Kini formiran Međunarodni Tesla Savet, kao i da je u Atini Svetski filozofski forum sa 53 zemlje članice usvojio prvu međunarodnu Deklaraciju o Nikoli Tesli, čiji je predstavnik Viktor Feršt iz Ženeve, ekspert za programe naučne razmene UN, takođe postao Tesla ambasador.

Titula je pripala Muzeju Nikola Tesla, kao i  ambasadoru Savi Kosanović, Teslinom sestriću, posthumno odlikovanom, zahvaljujući kome je u Beograd dopremljena arhiva Nikole Tesle. Time su, podsetila je stvoreni uslovi za osnivanje prvog Muzeja posvećenog Tesli a čija arhiva je pod zaštitom Uneska upisana u registar „Pamćenje Sveta“.

Takođe, jedan od ambasadora je i David Vujić predsednik emeritus Tesla naučne fondacije iz Filadelfije, poslednji živi iz grupe Serbo 7, NASA, Apolo 11 srpskih inženjera koji su učestvovali u akciji sletanja na Mesec.

Nosioci prestižne titule su i Novak Đoković, maestro Zubin Mehta i holivudski glumac Itan Houk za ulogu Tesle u istoimenom filmu.

U ime Er Srbije titula Tesla ambasador uručena je Željku Stojčiću jednom od direktora.

Među Tesla ambasadorima su i akademik Đorđe Šijački, nuklearni fizičar Vladan Vuletić – profesor MIT Boston, Studentski centar za izvrsnost Mašinskog fakulteta i Petnica.

Za direkno spasavanje Tesline laboratije titulu Tesla ambasadora dobili su Džejn Alkorn i Metju Inman koji je porkenuo akciju u kojoj su učestvovali ljudi iz 108 zemalja, da se otkupi zemljište i laboratorija spasi od sigurnog uništenja. Tesla ambasdori su i Stiven Balone šef okruga Safolk koji je podržao obnovu Tesline laboratorije sa 1,8 miliona dolara kao i vatrogasaci, među kojima je i Rih Bernie, koji je bio povređen u gašenju požara u TSCW.

Među nosiocima titule je i Savez inženjera i tehničara Srbije, Udruženje književnika, UNS, aerodrom Nikola Tesla, St. Regis Beograd – hotela-legat prijateljstva porodice Astor i Nikole Tesle, akademik Matija Bećković, inovator Dejan Ilić, poslednji sveštenik u Teslinom Smiljanu Dragan Mihajlović, Čedomir Kovačević Čekov autor idejnog projekta Teslinum-svetionik čovečanstva, Mila Pivnički Malruni, dizajner koralnog nakita Tesla Stila.

Titula je posthumno dodeljena i gradonačelniku Njujorka Fiorelu La Guardiji koji se 1943. god. optostio od Tesle i profesor Ljuba Vujovića, osnivač i predsednika prvog društva u SAD posvećenog Tesli, zaslužnog za to što Njujork danas ima Tesla korner.

Bilten sadrži selekciju kako originalnih arhivskih članaka koji datiraju od 1888. godine do 1943. koji se tiču Tesle i kako je viđen za života, tako i savremenih članaka.

 U Teslinoj godini, pored titule Tesla ambasadora i Tesla diplomatskih pasoša, sačinjeno je 11 Tesla brendova – Teslarica, Tesla bilten, Tesla vino, Tesla energetski bombon, Teslovača, Tesla Spirit parfem, Tesla stil koji uključuje ekskluzivne Tesla ešarpa Roksande Ilinčić, Tesla Serbini nakit sa monogramom NT, katalog Tesla Stil.

Sledi lista prvih 80 Tesla ambasadora koji su proglašeni u Teslinoj godini Tesla ambasadora na 80. godinu kulture sećanja na svetskog genija koji je ostavio iza sebe 700 pronalazaka od kojih je samo 300 registrovano, a na kojima je bazirana moderna tehničko-tehnološka civilizacija čitavog čovečanstva:

 1. Muzej Nikola Tesla Beograd – zaslugom ambasadora Save Kosanovića, dopremljena je arhiva Nikole Tesle u Beograd i stvoreni uslovi za osnivanje prvog Muzeja posvećenog Nikoli Tesli na planeti, a čija arhiva je pod zaštitom UNESKA i upisana u registar „Pamćenje Sveta“ čime je odato priznanje Nikoli Tesli za čitav tehničko- tehnološki progres naše civilizacije
 2. David Vujić, (predsednik emeritus Tesla naučne fondacije, sa sedištem u Filadelfiji, poslednji živi iz grupe Serbo 7, NASA, Apolo 11 srpskih inženjera koji su učestvovali u akciji sletanja na Mesec, a čiji jedan od osnivača NASA, 1915. godine, bio Mihailo Idvorski Pupin)
 3. Elon Musk, osnivač Elon Musk fondacije i svetski poznatog brenda „Tesla Motors industrije“ – Tesla elektromobila, kao i jedne od vodećih svemirskih agencija „Space X“, ključni višegodišnji donator značajih sredstava za obnovu jedine preostale Tesline Laboratorije na svetu na Vardenklifu u Njujorku
 4. Tesla naučni centar Vardenklif (Tesla Science Center Wardenclyffe-TSCW) SAD (kolektivna titula za Bord direktora i sve aktiviste TSCW, predsednik Borda Michael Russo)
 5. Narendra Modi, premijer Indije, inicijator podizanja prve Fondacije na svetu koja je posvećena prijateljstvu Swami Vivekanande, hinduističkog monaha i filozofa indijske filozofije vedante i joge i Nikole Tesle
 6. Yvan Gil Pinto (ministar spoljnih poslova Venecuele, inicijator podizanja spomenika Nikoli Tesli u Karakasu)
 7. Prof. dr Francis S. Lestingi (direktor Buffalo Niagara Tesla Council (BNNTC)), SAD
 8. Akademik Đorđe Šijački, član SANU, Odeljenje za matematiku, fiziku i geo- nauke, šef srpskog stručnog tima u CERN (European Organization for Nuclear Research) – Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja u Ženevi, na istraživanju „Božije čestice“;
 9. Prof. dr. Vladan Vuletić, nuklearni fizičar, redovni profesor MIT Boston, pustio u pogon prvi kvantni računar na svetu, koji je 10 000 puta brži od sadašnjeg
 10. Studentski centar za izvrsnost Mašinskog fakulteta u Beogradu (studentski timovi: „Drumska strela“; „Beoavia“, „Robotoid“, „Confluence“ i „Zeptotech“), Bogdan Čarapić, direktor
 11. Istraživačka stanica Petnica
 12. Novak Đoković, prvi reket Sveta, teniski šampion
 13. Dobrivoje Tanasijević, Dan Tana (holivudska legenda, ambasador Fudbalskog saveza Srbije)
 14. Maestro Zubin Mehta (najpoznatiji i najpriznatiji dirigent na svetu)
 15. Maestro Michael Jackson Pratt (doživotni član Kraljevske muzičke akademije u Londonu, dirigent orkestra Prinston univerziteta)
 16. Reade Ben (alumnista Prinston univerziteta, Fulbrajtov stipendista u Beogradu, stažista Kongresa i Bele kuće)
 17. Kayli June (alumnista Kolumbija univerziteta, Njujork, postdiplomac na Oksfordu)
 18. Izabela Kan (alumnista Prinstona, iz Grupe doajena rođenih 1999, član simfonijskog orkestra Univerziteta Prinston)
 19. Nataly Erbelaz (alumnista prinstona, iz Grupe doajena rođenih 1999, član simfonijskog orkestra Univerziteta Prinston)
 20. Yie Watson (alumnista Prinston univerziteta , iz Grupe 80godina TESLINA GODINA TESLINOG NARODA (1943-2023) doajena rođenih 1999, član simfonijskog orkestra Univerziteta Prinston)
 21. Marina Arsenijević, pijanistkinja (kompozitorTesline rapsodije)
 22. Stiven Hanington Džungo Čokue – Steven Hunnington Jungo Chokwe (predsednik Jedinstvenog foruma za mir), Kenya, sin prvog crnačkog predsednika Parlamenta Kenije, Timothy Jungo Chokwe, alumnista Univerziteta u Beogradu, predsednik Društva prijateljstva „ Karibuni“;
 23. Michelle Saint Lott, Haiti (bivši šef kancelarije UNICEF u Beogradu, potomak Emila Sent Loa koji je sa Elenor Ruzvelt, 10. 12. 1948. uveo Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima u UN)
 24. Marc Alessi (direktor Tesla naučnog centra Wardenclyffe SAD)
 25. Jane Alcorn (pokretač društvenog aktivizma na Longajlendu za očuvanje jedine preostale Tesline laboratorije na svetu, koja se nalazi na Vordenklifu)
 26. Mathew Inman, inicijator akcije ”Crowd fund for Tesla Lab“ organizujući putem društvenih mreža novčani fond koji je okupio 33 000 ljudi iz 108 zemalja sveta za 6 nedelja u iznosu od $1,4M za otkup zemljišta Tesline laboratorije od 6,5 hektara
 27. Vatrograsci Longajlenda – Fire chief Sean McCarric, šef vatrogasne ekipe od 100 vatrogasaca (Rocky Piont Fire Chief), koji je predvodio američke vatrogasce u gašenju požara na jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, 21 novembra 2023 i 2nd Asst. Chief Rich Bernier, vetrogasac koji je hrabro učestvujući u gašenju požara na jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, 21 novembra 2023 bio povređen
 28. Luka Milošević, alumnista pravnog fakulteta, iz generacije 1999
 29. Steven Ballone, šef okruga Safolk (Suffolk County Executive), koji je podržao obnovu Tesline laboratorije sa $1,8M
 30. Nj.E. Pjer Košar, ambasador Francuske u Beogradu
 31. Džozef Boski (šef ekonomskog Odeljena Amasade SAD u Beogradu,)
 32. Stefan Lazarević (šef američke kompanije NCR)
 33. Vera Nikolić Dimić (Američka privredna komora – Am Cham)
 34. Air Serbia (nacionalna avio kompanija – Avion „Nikola Tesla“, na liniji BGD-NY-BGD)
 35. Savez inženjera i tehničara Srbije – Dom Nikole Tesle
 36. Udruženje književnika Srbije, Miloš Janković (predsednik Udruženja književnika Srbije)
 37. Vidak Maslovarić (generalni sekretar Udruženja književnika Srbije)
 38. Aeorodrom Nikola Tesla
 39. Željko Mitrović, Pink medija grupa, pokrovitelj Tesline godine i prof, dr Miloš Petrašinović (osnivači Pink razvojnog centra)
 40. Aleksandra Otašević (novinar Tanjuga) za desetogodišnje izveštavanje o TSCW i jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji na Long Ajlendu
 41. Tom Rakočević (Poslanik u Parlamentu Kanade za uvođenje Teslinog dana u Ontariju i bulevar Nikola Tesla sa aktivistima srpske dijaspore u Kanadi)
 42. Marko Stojiljković (predsednik Tesla snooker cupa)
 43. Voice of America, Rade Ranković, novinar beogradske redakcije
 44. Stefan Lazarević (predsednik Američke privredne komore)
 45. Udruženje novinara Srbije
 46. Politika, najstariji dnevni list na Balkanu, za podršku kampanji srpske diplomatije „Tesla-energija mira“
 47. Tanjug, vodeća novinska agencija u regionu, za izveštavanje o Teslinoj godini Teslinog naroda u godini svog 80tog jubileja
 48. Dr Dejan Ilić (inovator, sa registrovanih 680 patenata „otac litijumske baterije“, autor ”Teslowacha“ brenda)
 49. Slađana i Dragan Ilić (brend „Tesla Serbini nakit“)
 50. Dragan Mihajlović (poslednji srpski pravoslavni sveštenik u Smiljanu, rodnom mestu Nikole Tesle)
 51. Čedomir Kovačević Čekov (94 god., autor idejnog projekta Teslinum-svetionik čovečanstva, memorijalnog kompleksa posvećenog Nikoli Tesli)
 52. Marina Bulatović, novinar, član UO Tesla memorijalnog društva Njujork, promoter uvođenja svetskog globalnog međunarodnog Teslinog dana
 53. Dr Manesh Deka, osnivač i predsednik Fondacije Swami Vivekananda i Nikola Tesla
 54. Svetski filozofski forum u Atini, koji je usvojio „Deklaraciju o Nikoli Tesli“, povodom UNESKO svetskog Dana filozofije, promovišući „Teslu-kao filozofiju života“
 55. Akademik Matija Bećković, redovni član SANU, član Uređivačkog odbora „Teslarice“, literarne darovnice Udruženja književnika Srbije
 56. Ethan Hawk, Hollywood-ski glumac za ulogu NikoleTesle
 57. Radmila Komazec (direktor novine „Jedinstvo“ na KIM), autor reportaže o tragičnoj sudbini porodice Tesla u rodnom Smiljanu
 58. Violeta Dimitrić (novinar „TV Kopernikus“)
 59. Željko Mirković (reditelj filma „Teslin narod“)
 60. Jack Dimić (Hollywood glumac za ulogu Tesle u dokumetntarnom filmu „Teslin narod“ koji bio nominovan u konkurenciji za nagradu „ Oskar“)
 61. Slađana Tesla (modni producent i bivši top model za modne kuće: Valentino, Vivijan Vestvud, Sefora Farinači), potomak Nikole Tesle (Tesla bio deda stric)
 62. Roksanda Ilinčić (vrhunski svetski modni dizajner, London ), autor „Tesla ešarpe“, u okviru modne kampanje „NT Tesla Stil“
 63. Suzana Perić (svetski priznat modni kreator i urednik vodećeg ilustrovanog modnog časopisa „ Bazar“), autor modnih kolekcija: Glam Galaxy; Tesla Universe
 64. Saša Milojković (modni kreator vrhunske mode, haute couture), autor unikatne modne kolekcije: ”NT Tesla Style by Sasha“
 65. RTS, Redakcija naučnog programa, Milena Vujović, urednik
 66. Mila Pivnički Mulroney, dizajner koralnog nakita Tesla Stila
 67. Rade Komazec (vlasnik vinarije Komazec i autor vinskog brenda „Tesla in vino Veritas“ geografsko poreklo Srbija)
 68. Danica Karić (direktorka BK fondacije)
 69. Primadona Jadranka Jovanović
 70. Rebecca McDonald, osnivač kompanije ”Just Energy“, Kanada
 71. Marina Gavanski Zisis, akademski slikar portretista, autor kolekcije portreta „Zlatni Srbi“ u kojoj se nalazi portret Nikole Tesle rađen tehnikom 24 karatne pozlate
 72. Jelena Bibić, akademski slikar i autor serijala portreta Nikole Tesle u ulju
 73. Igor Veljković diplomirani grafički dizajner, umetnički direktor „Tesla biltena“, rođen 1999
 74. Odeljenje VI5 OŠ „Vladislav Ribnikar“, promoter akcije „Moja cigla za Teslu“ za obnovu Tesline laboratorije na Vardenklifu
 75. Michael Freund, predsednik Društva prijateljstva Srbija – Izrael, kolumnista vodeće dnevne novine ”Jerusalem Post“, kultne rubrike ”Fundamentally Freund“, autor serije novinskih članaka o sudbini Teslinog naroda
 76. Tesla Universe, osnivač i urednik Cameron Prince, SAD, partneri Smithsonian muzeja, National Geographic & Discovery, vodećih naučno-istaživačkih TV-kanala
 77. St. Regis Beograd, hotel-legat prijateljstva porodice Astor i Nikole Tesle, (”Midnight Supper“, eksluzivnu večeru povodom otvaranja prvog hotela ovog luksuznog brenda “St. Regis” održao je u Geozavodu u Beogradu i posvetioje prijateljstvu osnivača hotela ”St. Regis“ John Jacob & Caroline Astor i slavnog naučnika Nikole Tesle)

IN MEMORIAM – POSTHUMNO

 1. ambasador Sava Kosanović, sestrić Nikole Tesle, sin najmlađe sestre Marice, zaslužan što je arhiva Nikole Tesle sačuvana i preneta u Beograd
 2. Fiorello La Guardia, gradonačelnik grada Njujorka, koji je 1943. god. ispratio Nikolu Teslu , kao Njujorčanina i čoveka čiji je život bio trijumf naše civilizacije prof.
 3. Ljubo Vujović, posthumno, osnivač i predsednik prvog društva u SAD posvećenog Nikoli Tesli, Tesla memorijalnog društva

Izvor: Tanjug