Struja jeftinija za 230 dolara

struja-jeftinija-za-230-dolara

EPA

Očekuje se da će Ozi domaćinstva uštedeti 230 dolara na računima za struju sledeće finansijske godine zbog pada veleprodajnih cena, zabeleženih nakon vladine intervencije na tržištu.

Prema analizi Trezora podataka Australijske berze hartija od vrednosti, u decembru, veleprodajne cene električne energije za 2023. pale su za 44 odsto u Kvinslendu u poređenju sa novembrom.

U Novom Južnom Velsu cene su pale za 38 odsto, u Južnoj Australiji 32 i 29 odsto u Viktoriji.

Ovo je usledilo nakon paketa olakšica Savezne vlade, kako bi najugroženija domaćinstva platila račune za energiju, u iznosu od 1,5 milijardi dolara, i privremenog ograničenja cene gasa na 12 dolara po gigadžulu i cene uglja na 125 dolara po toni.

Vlada smatra da će biti potrebno vreme da se pad veleprodajnih cena energenata pretoče u maloprodajne cene.

Tržište “fjučersa“ pokazuje da će veleprodajne cene biti znatno niže od prethodno predviđenih, pri čemu će trgovci električne energije na malo kupovati po cenama 30 do 40 odsto nižim od onih koje su bile dostupne u novembru pre vladine intervencije.

Veleprodajne cene za 2023. pale su sa 213 dolara po megavat-satu u novembru na 133 dolara u decembru u NSW, sa 220 na 124 dolara u Kvinslendu, sa 135 na 95 dolara u Viktoriji i sa 202 na dolara u Južnoj Australiji.

Prošlog petka je opozicioni lider, Piter Daton, rekao da su laburisti pre izbora obećali u 97 navrata da će smanjiti cenu struje za 275 dolara.

Daton smatra da vladina politiku “izvlači gas iz sistema u vreme kada treba da se poveća snabdevanje“, predviđajući da će to dovesti do povećanja cena, uprkos ograničenju.

Blagajnik Džim Čalmers ističe da prognoze koje je objavila njegova kancelarija pokazuju da vladin plan počinje da pravi razliku.

– Predviđani rast cena je bio neodrživ i zato smo reagovali. Naša intervencija će pomoći da se otkloni deo rasta cena struje za porodice i preduzeća. Naš paket je odgovoran i razuman, blagovremen i ciljan. Ovo nije rešenje preko noći, potrajaće neko vreme, ali je ohrabrujuće videti da plan već počinje da funkcioniše – istakao je Čalmers.

Ujedno je istakao da sniženje veleprodajnih cena treba da stigne do potrošača, upozoravajući da će Australijska komisija za konkurenciju i potrošače pažljivo posmatrati da li se to i dešava.

Ministar energetike Kris Boven je rekla da je invazija na Ukrajinu uticala sa 90 odsto na rast globalnih cena struje prošle godine.

– Ovaj ciljani, kratkoročni odgovor vlade je bio neophodan, ali je neophodan i dugoročni plan za povećanje prihvatanja pristupačne, obnovljive energije, kako bismo smanjili naše oslanjanje na nestabilna prekomorska tržišta i osnažili budućnost Australije kao supersile u obnovljivoj energiji – naglasila je ona.

Kompenzacija od milion dolara

Energetski paket laburista našao se na udaru kritika zbog planova da se isplati do milijardu dolara na ime kompenzacije, elektranama na ugalj u Kvinslendu i Novom Južnom Velsu, kako bi im se nadoknadili stvarni troškovi koji premašuju gornju granicu od 125 dolara.

Detaljnije