Srpski filmski festival u Čikagu 2017

U Čikagu je od 29. novembra do 3. decembra 2017. godine, održan peti Srpski filmski festival, koji je ove godine bio posvećen velikanu srpskog glumišta Ljubiši Samardziću.

Osnivač i organizator Festivala je list srpske dijaspore ,,Ogledalo“. Festival je otvoren filmom Emira Kusturice ,,Na mlečnom putu“ u bioskopskoj dvorani ,,Pickwick’’. Ceremoniji otvaranja Festivala, prisustvovao je konzul-žeran Dejan Radulović, u ime Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu, koji se tim povodom obratio i istakao značaj Festivala kao i podršku istom. Otvaranju Festivala i projekciji filma Emira Kusturice, prisustvovali su i generalni konzuli više zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Egipat, Makedonija, Meksiko, Pakistan, Turska, Ukrajina i konzul Holandije).

Na Festivalu su prikazani i sledeći igrani filmovi: ,,Slepi putnik na brodu ludaka“, ,,Rekvijem za gospođu J“, ,,Vojna akademija 3“ i ,,Jesen samuraja“, u bioskopskoj dvorani ,,AMC Dine-In 18’’. Takođe, prikazani su dokumentarni filmovi: ,,Obećanje“, ,,Lutajuća srca“ i ,,Panta Rei’’.

Gošće Festivala bile su glumice Hristina Popović, Maša Dakić i Marija Karan.

Na ceremoniji zatvaranja, uručene su plakete glumicama za učešće na Festivalu. Preneta je zahvalnost Generalnom konzulatu Republike Srbije na podršci i pomoći, kao i organizovanju prijema tim povodom. Takođe, na trećoj večeri Festivala, obratio se i Rastko Janković, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, koji je izrazio podršku Uprave samom Festivalu.

Festival su ispratili lokalni mediji srpske dijaspore kao i dopisnici medija iz Republike Srbije.

Projekat je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.