Završen Srpski filmski festival u Čikagu

Festival srpskog filma u Čikagu je završen 3. decembra. Generalni konzulat organizovao je prijem povodom Festivala kome su prisustvovali istaknuti predstavnici srpske zajednice i američki prijatelji. Direktorki Festivala Slavici Petrović uručena je specijalna plaketa, za veliki doprinos afirmisanju kulturnih vrednosti srpskog naroda.

Festival je otvorio film srpskog reditelja Emira Kusturice „Na mlečnom putu“, a prikazan je i film “Rekvijem za gospođu J”, koji je kandidat srpske kinematografije za ovogodišnjeg Oskara, za najbolje inostrano ostvarenje. Specijalan gost iz Holivuda bila je Marija Karan, a iz Beograda naše glumice Hristina Popović i Maša Dakić. Prisustvovali su zvaničnici Srbije i Republike Srpske i SPC. Festival je bio posvećen sećanju na filmskog velikana Ljubišu Samardžića, a prikazan je i njegov film „Panta Rei“. Bila je otvorena i knjiga sećanja, u koju se publika upisivala i koja će biti predata porodici, sa željom da se nadje u Legatu Ljubiše Samardžića u Jugoslovenskoj kinoteci. 

Zbog velikog interesovanja publike, Festival je otvoren u velikoj dvorani u bioskopskom centru „PIKVIK“ u Park Ridžu, 29. novembra. Tu je organizovana i oficijelna svečanost Festivala. Prisutne je u ime države Srbije pozdravio generalni konzul Dejan Radulović, ističući da je to već tradicionalna manifestacija na kojoj se predstavlja srpska kultura i da je to jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u srpskoj zajednici u Americi, prenosi RTS.

Osim filmova “Na mlečnom putu”, “Rekvijem za gospođu J” i “Panta Rei prikazani su i “Slepi putnik na brodu ludaka”, “Vojna akademija”, “Jesen samuraja”, kao i dva dokumentarnafilma ”Obećanje“ i “Lutajuća srca”.

Producentskim kućama, čiji su filmovi prikazani, biće izražena zahvalnost što su omogućili da publika u Americi vidi najbolje srpske filmove. Svečanost će biti održana naredne godine, tradicionalno u Filmskom centru Srbije u Beogradu, na posebnom događaju, na kome će producentima biti dodeljene specijalne plakete.

Festival su podržali Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za dijasporu i naša ambasada i konzulat, kao i Kancelarija RS u Vašingtonu. Prisustvovali su i zvaničnici grada Čikaga i više konzulata, koji su locirani u Čikagu.

 

Izvor i foto: www.rts.rs