Mogućnosti za saradnju dijaspore i Srbije

U Minhenu je 4. decembra održana radionica na temu mogućnosti za saradnju dijaspore i Srbije u organizaciji programa Migracije za razvoj i Centra za dijasporu Privredne komore Srbije.

Radionici su prisustvovali predstavnici srpske dijaspore u Nemačkoj zainteresovani za neku vrstu saradnje sa matičnom zemljom – poslovnu, neprofitnu ili akademsku. Učesnici su imali priliku da razmene iskustva, razgovaraju o važnosti međusobnog umrežavanja, nivou organizovanosti dijaspore, kulturnom identitetu, kao i interesovanjima i potrebama dijaspore.
Miroslav Marinković iz udruženja Srpska akademska mreža Nikola Tesla iz Štutgarta, istakao je da ovakva okupljanja učvršćuju odnose između matice i dijaspore i dodao da ovaj skup predstavlja znak da uvezivanje srpskih udruženja može da doprinese unapređenju srpske kulture i privrede. Takođe, naglasio je da to predstavlja znak da interesovanje matice za rad dijaspore raste i da će saradnja u budućnosti biti veoma važna. ,,Postoje slične ideje pojedinaca za rad u profitnom i u neprofitnom sektoru, ali ne postoji dovoljno informacija kako započeti rad, kome se obratiti za pomoć, koga upitati za potencijalne partnere i sl,’’ rekao je Marinković. Zaključio je da je ovakve sastanke potrebno organizovati makar dva puta godišnje i da je već dogovoreno da sledeći sastanak bude u januaru naredne godine.

„Ljudi koji odlaze van granica svoje zemlje predstavljaju važne mostove između zemalja. Svojim znanjem, idejama, iskustvima i kontaktima unose održive promene i na različite načine mogu da pomognu svojim matičnim zemljama da ostanu perspektivne, dok istovremeno učestvuju u oblikovanju društava u novim zemljama,“  rekla je Milica Rebić, koordinatorka sektora Migracije i dijaspora, programa Migracije za razvoj.
Program Migracije za razvoj u fokus stavlja deljenje znanja i iskustava stečenih u Nemačkoj i pruža podršku prilikom povratka u Srbiju ili saradnje sa dijasporom.

(Izvor: OSSI)