Srpska radio stanica u Brizbejnu

Vec 22 godine u okviru etnickog brizbejnskog radija 4EB, na cijim talasima plovi 50 etnickih zajednica, egzistira i srpska radio stanica.
Sve je pocelo 1979. godine sa jednosatnim nedeljnim javljanjem, da bi se sada glas srpskih voditelja cuo tri puta sedmicno, u proseku po sat vremena.
Vreme koje odobrava radio 4EB za etnicke programe zavisi iskljucivo od broja finansijskih clanova zajednice koja zahteva radijski prostor, a to nije nikakav problem za Srbe.

Po recima urednika Gerasima Andrejica, koji je vec sedam godina na radiju, broj finansijskih clanova srpske zajednice omogucava znatno vece vreme, ali je problem sa kadrom, koji radi na dobrovoljnoj bazi, pa niko ne želi da besplatno troši svoje dragoceno vreme.
Voditelj Vlastimir Jokic, podseca na Voju Nikolica, koji je na srpskom radiju proveo deset urednickih godina, na Gorana Kovacevica i Boška Paunovica, koji su poklonili po dve godine, a zanimljivo je da se iz ranije i sadašnje garniture, jedino Voja Nikolic prethodno bavio novinarstvom.
Andrejic i Jokic se snalaze kako znaju i umeju, ali uvek obezbeduju aktuelne vesti iz otadžbine, uglavnom preko Interneta i dnevnika „Vesti“.
– Naš zadatak je da pratimo srpsku zajednicu u Brizbejnu, a jesmo li to kako treba ucinili, ocenjuju finansijski clanovi na godišnjoj skupštini – kažu naši sagovornici.

Upravo, naredna godišnja skupština ce se održati na đurdevdan.
Dok smo razgovarali sa srpskim radio-entuzijastima, u studiju je bio i harmonikaš Zoran Rakocevic iz Melburna koji je najavljivao subotnju zabavu u okviru crkve na Zlatnoj obali.
– Koristimo sve goste u Brizbejnu da ih uživo ukljucimo u program, kaže urednik Andrejic. – Prodefilovali su ovde i Risto Kubura i Ana Bekuta i Bora Drljaca, svi koji su stizali u naš grad u poslednje vreme, a bili zanimljivi našim slušaocima.
– Ponekad snimamo deo koncerata naših estradnih umetnika u Brizbejnu ili napravimo intervju s njima – istice Jokic.
Funkcija ovog za nas važnog radija, nije jedino u blagovremenoj i tacnoj informaciji. Jer, ovaj program slušaju i mladi Srbi, koji ne znaju dobro srpski jezik, pa je to znacajniji deo misije i emisije koju vode ovi ljudi.
Brizbejnski Srbi potvrduju da bar jednom sedmicno slušaju etnicki radio 4EB, pa je i to najlepša potvrda i priznanje za Andrejicev i Jokicev volonterski rad.