Spec. otorinolaringolog dr Vesna Kostić: Dobar glas- spašava karijeru i zdravlje

Spec. otorinolaringolog dr Vesna Kostić

U svakodnevnom životu razlikujemo prijatne glasove od neprijatnih, poznate od nepoznatih, tople od hladnih, blage i umilne, umetničke ili muzički školovane. Glas ponekad govori više od reči, deo je harizme i ličnosti. Ukoliko se osoba profesionalno ne bavi pevanjem, promena boje i visine glasa koju nazivamo promuklošću nikoga neće zabrinuti. “Promuklost se leči vokalnim mirovanjem i prolazi sama od sebe. Ali ukoliko traje duže od dve nedelje, problem se ne sme zanemariti”, upozorava spec. otorinolaringologije dr Vesna Kostić.

Prof. dr Vojko Đukić
Što se češće u profesionalnoj karijeri javlja pomuklost, brže dolazi do stvaranja čvorića ili nodulusa na glasnicama. U početku se kao terapija preporučuju kortikosteroidi i vokalni mir. Pošto njihove glasnice nastavljaju da budu izložene naporu, čvorići postaju sve izraženiji i moraju laringomikroskopski da se uklone. Vremenom se opet mogu pojaviti.

Ordinacija VEGA ORL, gde dolaze pacijenti iz celog regiona,specijalizovana je za rešavanje patoloških stanja koja se manifestuju promuklošću. Ovo je i jedina privatna zdravstvena ustanova kod nas u kojoj pacijente pregleda renomirani stručnjak, poznati srpski fonohirurg, Prof. dr Vojko Djukić, koji je predavač na brojnim naučnim skupovima u zemlji i svetu. Vezano za promene glasnica i larinksa (grkljana), uzrokovane funkcionalnim razlozima i malignitetima, dr Djukić je u eminentnim svetskim časopisima objavio više desetina radova. Za knjigu “Karcinom larinksa”, 2018. godine nagradjen je priznanjem Grada Beograda . Njegova životna biografija može se opisati kroz tomove knjiga. U dugoj i retkoj hirurškoj praksi spasio je na stotine života, kao i operskih i estradnih karijera.

Promuklost se dešava i kod učitelja, vaspitača, telefonista, advokata… Nastaje zbog zategnutosti glasnica, koje usled preopterećenja ne mogu da proizvode uobičajene tonove po visini i intezitetu.

-To su tzv. profesionalne promuklosti, uzokovane funkcionalnim razlozima i bezopasne su.Pacijente naučimo kako da koriste i troše svoj glas,da ga školuju, kako bi umeli, koliko je moguće da štede i čuvaju svoje glasnice. U suprotnom, što se češće kod pevača javlja promuklost brže dolazi do stvaranja čvorića, nodulusa na glasnicama. U početku se propisuju kortikosteroidi i vokalni mir. Ali, kako su zbog prirode posla njihove glasnice I dalje veoma izložene naporu, čvorići vremenom postaju izraženiji i tvrdji, pa je neohodno ukoniti ih hirurški – laringomikroskopijom(LMS).

Medju našim pacijentima najviše je pevača. Bilo da je u pitanju operska diva, estradna zvezda ili kafanska pevačica, naše je da ih naučimo kako da štede i sačuvaju glas.

Promuklost se dešava i zbog alergija i prehlada. Lako se prepoznaje, a terapija je medikametozna uz vokalno mirovanje.

– Ako traje duže od dve nedelje, treba biti oprezan jer je najčešće u pitanju organska promuklost. Problemi su tada izazvani promenama na glasnicama, u smislu polipa, papiloma i sl., koji su takodje bezopasni, benigni i lako rešivi. Otklanjaju se hirurški, bez posledica po okolne strukture. Ali organska promuklost može biti uzokovana i malignim promenama na glasnicama (karcinomi), koji vremenom progresiraju i zahvataju mekotkivni prostor iznad glasnica i mogu se proširiti na ceo larinks. Maligna promena na glasnicama i larinksu u početnoj fazi, osim promuklosti, nema druge simptome. Zato, ona traje duže od 15 dana, odmah treba otići na pregled otorinolaringologu.

Dr Kostić ističe, da je kod kancerogenih promena pravovremena dijagnoza “pola puta do izlečenja”.

–U suprotnom bolest napreduje, pa se mora hirurški ukloniti veći deo mekotkivnih stuktura. U težim situacijama i ceo larinks. Ovim  zahvatom pacijent ne gubi funkciju disanja i gutanja, ali ulazi u stanje invaliditeta i gubi sposobnost govora. Kako bi imao odredjenu komunikaciju sa okolinom, obučavamo ih kako da govore iz stomaka ili uz pomoć elektro larinksa.

Navodi, da su maligne promene glasnica i larinksa danas sve učestalije, što je uslovljeno i naslednim faktorom, ali su dominantni razlozi nastanka malingniteta , stres i pušenje. Da bi predupredili nastanak i teže posledice bolesti, pacijenti sve češće sada, samonicijativno dolaze na preventivne preglede.

Kod pušača dolazi do stvaranja edema na glasnicama. U početku su ti otoci mali i otklanjaju se inhalacijom. Ali, ako se nastavi sa pušenjem, oni se opet pojavljuju I progresiraju, do drugog, trećeg stepena, kada se samo hirurški uklanjaju. Najefikasnija terapija je prestanak pušenja.

–Detaljan ORL pregled obuhvata porodičnu i ličnu anamnezu i klinički pregled. Najznačajnija je tzv. indirektna laringoskopija, gde instrumentom (laringealno ogledalce) ulazimo u usnu duplju, pridržavamo gazom jezik, pregledamo glasnice i prostor oko njih. Pregled je bezbolan. Kod pacijenata koji smatraju da im takav pregled nije prijatan ili postoji neki anatomski razlog zbog koga se glasnice ne vide primenjuje se fiber-endoskopski pregled, potpuno bezbolan i komforan. Instumentom se ulazi kroz nozdrve i dobija se slika nosa, grla i svih spratova larinksa i glasnica. Ovom metodom je pacijentu omogućeno da i sam na monitoru vidi promenu, ako je postoji.Ukoliko se ustanove promene, primenjuje se hirurška metoda uklanjanja pomoću  lasera (laser-laringomikroskopija), u opštoj anesteziji, koju takodje obavlja Prof. dr Djukić. Oporavak nakon intervencije je brz i traje do sedam dana.

Promuklost se može javiti i kao prateća posledica drugih patoloških stanja, recimo poremećaja funkcije i gradje štitne šlezde i kod pojava čvorića na štitnoj šlezdi gde se menja pozicija nerva koji prolazi kroz štitnu zlezdu i iritira glasnice. Kod promuklosti gde nema promena na glasnicama, pacijent se upućuje na endokrinološki i pregled jednjaka, kao i pluća, s obzirom da se promuklost može javiti kao posledica stenoza i promena na jednjaku, kao i simptom pulmoloških bolesti.

U VEGA ORL ordinaciju dolaze i pacijenti koji imaju problem hrkanja. Čak četvrtina populacije pati od ovog poremećaja disanja. Ali, trpe i najbliži u porodici, prenosi iskustva iz svoje ordinacije dr Kostić i dodaje da su rešavanjem ovog poblema spašeni mnogi brakovi. Za razliku od promuklosti, koja je podjednako zastupljena u populaciji, hrkanje je prisutnije kod muškaraca. Razlozi su gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola, alergije i infekcije disajnih puteva. Može se javitii kod mladih osoba.

Kod hrkanja izazvanog gojaznošću, pušenjem ili konzumiranjem alkohola, savetuje se promena načina života. Ukoliko to ne pomogne, utvrdjujemo da li postoje indikacije za primenu laserske hirurgije, kojom trajno rešavamo problem.

–To je specifična manifestacija tokom spavanja, gde prilikom kretanja vazduha disanjem  dolazi do vibracije tkiva mekog nepca i drugog mekog tkiva u ustima, nosu i grlu. Pacijenti se često bude sa osećajem neispavanosti, javlja se glavobolja, rasejanost, nervoza, umor i nedostatak koncentracije. Ako je hrkanje izazvano gojaznošću, preporučujemo dijetetski režim ishrane. Savetuje se uzdržavanje od teške hrane četiri sata pre spavanja i položaj na bok tokom sna.Ako je izazvano alergijom ili infekcijom disajnih puteva, propisujemo medikamentoznu terapiju. Ako je hrkanje nastalo kao posledica elongacije uvule (produžena resica u grlu), otklanja se hirurški. Eliminiše se samo resica ili resica i deo mekog nepca (uvuloplastika ili uvulopalatoplastika). Ove intervencije obavlja dr Djukić, laserom, u opštoj anesteziji, po principu dnevne bolnice, uz lagani oporavak u trajanju od nekoliko dana.

Dr Kostić kaže da se hirurgijom problem trajno rešava i pacijent dobija novi kvalitet sna. Budi se odmorniji, raspoloženiji, ima bolju koncentraciju i bolje funkcioniše tokom dana. Ovo ilustruje primerom iz prakse.

Imali smo pacijenta od 89. godina koji je tražio da se hururškim zahvatom reši hrkanja. Na njegovo insistiranje Prof. Djukić je pristao da ga operiše. Posle nedelju dana došao je na kontrolu i rekao da ne pamti kada je bolje spavao.

–Nedavno smo imali pacijenta od 89. godina koji je tražio da se hururškim zahvatom reši hrkanja. Pokušali smo da ga odgovorimo zbog starosti, ali nismo uspeli, insistirao je da se uradi zahvat. Kada je sedam dana posle intervencije došao na kontrolu, rekao je da ne pamti da je bolje spavao i da mu žao što se ranije nije javio.

Zbog problema hrkanja, ovde dolaze pacijenti iz svih zemalja bivše Jugoslavije, kao i gradjani iz zemalja EU koji potiču sa ovog prostora.

Dr Kostić napominje da hrkanje,koje je po pacijenta bezopasno i narušava harmoniju bračnog života treba razlikovati od sleep-apnea sindroma.

—To su stanja gde tokom sna u intervalima izmedju hrkanja, nastupa prekid disanja u trajanju od nekoliko sekundi, usled čega dolazi do katkotrajnog zastoja snabdevanja orgnizma kiseonikom. Pacijent nema saznanja šta mu se dešava u snu ali to mogu primetiti osobe koje su njegovoj blizini. Sleep apneu dijagnostikuju pulmolozi, uz pomoć posebnih aparata. Kao rešenje problema preporučuje se terapijski aparat s kojim pacijent spava.

Hrkanje se javlja i kod dece zbog uvećanja trećeg krajnika, koji pravi problem u disanju i često dovodi do upala ušiju. Problem se hururški rešava uklanjanjem trećeg krajnika koje se spovodi u svim specijalizovanim ustanovama.

S.N.

www.vega-orl.com