Spec. dermatovenerolog, dr Svetlana Borozan: Akne puno nerviraju a lako se rešavaju

Spec. dermatovenerolog, dr Svetlana Borozan

Folikularne promene kože u vidu mitisera i  akni  jedan su od čestih problema adolescencije. Nastaju pod  uticajem lučenja testosterona, koji je izraženiji kod dečaka a kao kumulativni uzročnici smatraju se stres i neodgovarajuća ishrana. Istraživanja ukazuju  na porast  problema sa kojim se suočavaju mladi oba pola i kao primer ilustruju se podaci iz SAD gde čak 90 odsto adolescenata pati od bubuljica. Kod nas je ovaj problem takodje prisutniji nego ranijih godina, javlja se svakog trećeg tinejdžera.  Spec. dermatovenerolog  dr Svetlana Borozan  ukazuje,  da se uz upornost problem brzo rešava.

Akne pre i posle

— Stres deluje kao okidač, usled pritisaka koji dolaze  iz vršnjačke sredine, škole, društva, nametanja  uzora, idola, trendova, kojima se ne treba povinovati. Takodje treba voditi računa o hrani.  Prema  dugogodišnjem iskustvu, saznanjima od mojih pacijenata o tome šta su koristili u ishrani, brza i  pržena hrana loše utiču na kožu.  Neke proizvode, ako je moguće treba  eliminisati. Pomfrit,  koka kola, euro krem, majonez i kečap, utiču na stvaranje akni  i kumulativnim učinkom  sa delovanjem hormona pospešuju  pojavu patoloških procesa u koži.

Osim hormona, stresa, konzumiranja brze hrane i štetnih proizvoda,  uzročnik pojave akni mogu biti i infekcije.  Nastaju  narušavanjem normalne, saprofitne flore lica,  najčešće nepravilnim kozmetičarskim zahvatima, dubinskim istiskivanjem bubuljica, stavljanjem maski, nekih preparata i sl, gde dolazi do zatvaranja  pora i sublimiranja saprofitne spore kože. Sa površinskog sloja lica, nestaje normalna flora što dovodi do proliferacije i razmnožavanja patogenih bakterija.

Fotošopirane  slike iz modnih žurnala,  loše utiču na mlade, misle da su te iluzije stvarne,  da je to blještavilo realno.  Svesno ili nesvesno  porede se sa tim likovima i pate.

Profesionalno angažovanje  dr Svetlana Borozan posvetila je lečenju patoloških stanja, koja se manifestuju gnojnim, cističnim, upalnim i saboreičnim promenama. Kao jedna od najboljih studenata u klasi, priseća se danas, dermatologiju je izabrala  jer je i sama imala akne.  Problem je trajao od njene 17. godine  dok nije stekla  znanja,  da svoju kože uzme u sopstvene ruke.  Zato, saoseća sa mladima koji imaju bubuljice.

–  Dodju sa papulama, zabrinuti, depresivni.  Svi  pričaju i pitaju isto.  Kažu da su bili u nekoliko ordinacija, izgubili vreme, novac,  osećaju se očajno. Razočarani su i sumnjičavi. Pitaju da li zaista mogu da im pomognem?! Kada im potvrdim,  traže da im to obećam.

Beogradski dermatološki dani

Zbog   iskrenosti  i  efikasnosti izlečenja,  stekla je veliku popularnost medju tinejdžerima. U krugovima beogradskih srednjoškolaca  i nadimak “Borozanka  alhemičarka”!

Objašnjava  da se problem akni,  manifestuje kroz različite faze koje vidimo na licu.

Prva je komedogena. Nastaje začepljenjem izvodnih lojnih kanala i manifestuje se malim, sitnim, belim ili crnim bubuljicama, koje u narodu zovu mitiseri. Druga je papulo pustulozna. Pojavljuju se uzdignuća u vidu papula, u kojima počinje da se odvija gnojni proces, koji se zaokružuje stvaranjem čepa, žute boje, tzv. pustule.

-Treća je nodulo cistična. Manifestuje se nodularnim utvrdnućima, potkožnim bubuljicama  obloženim elastičnom, fibroznom opnom, koje mogu da opstanu mesecima. Istina, u teoriji se ova faza opisuje kao proces sa rokom trajanja, koji protrči kroz organizam i nestane. To se i dešava ukoliko nema dodatnih komplikacija, usled infekcija. Kod muškaraca, tako  nestaju posle dužeg vremena. Ali devojke nisu u stanju da istrpe to na licu, čačkaju, što dovodi do infekcija, upala.  Ova faza je najteža za izlečenje. Može da potraje i godinama ako se ne krene sa terapijom.

Tretmani se sprovode primenom hemijskih pilinga jednom nedeljno, u trajanju od mesec i po dana.

Umesto pudera i teške šminke koja zatvara pore, preporučim im dermatološke kreme koje postoje na tržištu, ne zatvaraju pore, a estetski imaju efekat  pudera.
U porastu su i tzv. antiaging akne. Javljaju se kod žena posle 25. godine, zbog hormonskih disbalansa, trudnoće, menstrualnih tegoba i menopauze.

–Kod mene dodju u poodmaklom stanju, kada su ti kanali ispunjeni gnojem.  Kažem im da ne paniče i da će prvi rezultati biti vidljivi već nakon 2.-3. tretmana. Ovo se postiže hemijskim pilinzima glikolnom kiselinom, na bazi alfa hidroksilne kiseline koja ima dvostruko dejstvo. Prodire  kroz gnojne čepove u srednji sloj kože i pročisti  izvodne lojne kanale. Takodje deluje na splet fibroznih  vlakana, kolagena i elastina  u dermisu,  što pospešuje  stvaranje mladih vlakana i regeneraciju.  Ovo se odražava na  površinski sloj kože,  gde dolazi  do ljuštenja i otpadanja  mrtvih, orožalih ćelija.  Procenat  kiseline se dozira,  povećava.  Nakon serije tretmana u trajanju od mesec i po dana, efekat poboljšanja je 70-80 odsto.  Sa tretmanom treba nastaviti jednom mesečno, kako bi se lice potpuno očistilo. U nekim slučajevima, već i posle 6. tretmana, nakon mesec i po dana  lečenja,  koža je kao nova, očišćena,  ujednačena, celo lice zasija.

Spec. dermatovenerolog, dr Svetlana Borozan

Dr Borozan se petnaest godina bavi patološkim stanjima kože, vezno za estetiku lica godinama je  bila zastupnik poznatog  dermatološkog brenda.  Smatra da je hemijski piling najmoćnije sredstvo dermatologije.

– To je osnova u lečenju. Daje odlične rezultate i u otklanjanju  rozacea, saboreje,  dermatitisa, i melazme (pigmenatacije) lica.  Primenjuje se u dermatološkoj estetici. Stimulacijom  regenerativnih procesa u dermu,  dovodi do izvesnog nivelisanja ožiljaka, redukovanja sitnih bora i zatezanje cele kože lica.

Nakon serije glikoznih pilinga,  da bi se iznivelisao površinski sloj kože kod dubljih ožiljaka,  primenjuje se mezoterapija ili piling trihlorsirćetnom kiselinom.

Perioralni dermatitis

-U postupku lečenja akni, najvažniji je period nakon 6. tretmana, kada prestaje intenzivna primena terapije i  proredjuje tretmanima na mesec dana.  Važno je nastaviti sa odgovarajućom ishranom, kako  problem ne bi recidivirao.  U 80 posto slučajeva nema recidiva. Pacijenta pratim i ne ispuštam do trajnog rešavanja problema.

Naglašava da  pore uvek moraju biti otvorene.

Devojke  noktima i preko pudera ponekad, “kopaju” po licu.  Time potiskuju  započeti proces u dermisu, dolazi do upale i ulazi se u začarani krug.

-Devojke  nekada i ne skidaju šminku.  Dodju  kući u 04-05  h, ujutru. Spavaju sa puderom na licu.  I veoma im je teško, da istrpe  bubuljicu.  Dugim noktima, nekada i preko pudera “kopaju”  lice. Ovim se potiskuje  započeti proces u dermisu, nastaju upale i ulazi se u začarani krug.

Dr Borozan je jedno vreme radila sa preparatima  stručnjaka dr  Murada.  Smatra  da je u rešavanju patoloških promena kože,  američka  dermatologija  br. 1 u svetu. Koristi  isključivo njihovu metodologiju i preparate. Ali napominje da se primena terapije ne odvija po matematičkim pravilima,  jer  je svaki organizam  individualan. Presudnu ulogu po uspeh lečenja nemaju protokoli,  već dobro  oko  i lični afinitet dermatologa.

Slovi za doktorku  koja često ispravlja i tudje greške.  Leči rozacee, dermatitis i saboreje. A pacijenti joj dolaze  iz Austrije, Norveške, Švedske..

–Rozacea su inflamatorna bolest, u početku se manifestuje crvenilom u predelu obraza.  Dolazi do proširenja krvnih sudova  koji postaju vidljivi   golim okom,  mogu se razviti papule ili čvorići. Potrebno je najpre imunološki  zbrinuti kožu.  Istovremeno sa  hemijskim pilingom, ukoliko nema značajnog pomaka, propisujem korišćenje leka Roakutan. I terapija daje odlične rezultate.

Saboreja nastaje usled pojačanog lučenja lojnih žlezda. Koža je hronično masna a ljušti se što je paradoks i deluje zbunjujuće.  Pojačanim lučenjem koža se zapravo brani, uzrok problema  je dehidriranost.  Saboreja je hronična bolest kože. Nije izlečiva. Ali može uspešno da se zaleči, i miruje.

Zaključuje, da  koža odražava neka stanja u organizmu.  Pažljivim posmatranjem   mogu se uočiti problemi, ne samo hormonskog disbalansa, već i hipertireoze i insulinske rezistencije, ukoliko postoje.

S.N.

www.drborozan.com