Prim. dr Biljana Živaljević Spec. ginekologije i akušerstva : Problemi o kojima žene ćute  

Spec. ginekologije i akušerstva Prim. dr Biljana Živaljević

Kraj reproduktivnog perioda, menopauzu  i postmenopauzu  često  prate  simptomi koji u svakodnevnom životu žene, generešu nelagodu i neprijatnost. Kod žena koje su prirodno radjale često se javlja nekontrolisano mokrenje. Lekari upozoravaju da se stres inkontinencija javlja čak kod svake treće žene. Hormonske promene u menopauzi uzrokuju takodje  i promene  sluznice vagine. Seksualni odnos praćen bolom narušava  erotski užitak.

Ovi poblemi se efikasno i lako  otklanjanju  primenom  lasera i PRP terapije. Ali zbog nedovoljne informisanosti ili vekovnih tabua,  o terapijskim efektima kao i samim  problemima ženske populacije  se danas malo zna i govori,  kaže spec. ginekologije i akušerstva Prim. dr Biljana Živaljević.

Spec. ginekologije i akušerstva Prim. dr Biljana Živaljević

–Stres inkontinencija  se javlja kod žena koje su imale više porodjaja ili  radjale krupnije bebe.  U većini slučajeva  nastaje tek u periodu  menopauze,  kao posledica  slabosti  i popuštanja mišića male karlice. Zapravo dolazi do  spada prednjeg vaginalnog zida i mokraćne bešike,  što se manifestuje  gubitkom  kontrole mokrenja i nemogućnosti zadržavanja mokraće. Nevoljno popuštanje urina  čak i prilikom najmanjeg  fizičkog napora,  kijanja, kašljanja i sl. utiče na psihu  žene,  tako što stvara osećaj stida,  inferiornosti  i  bitno narušava  svakodnevni život.

Dr Biljana Živaljević je niz godina radila u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC  “Dragiša Mišović” i GAK “Narodni Front”.  Pored  stanadardnih  procedura  koji dominiraju u njenom radu više od dve decenije,  jedna je od retkih ginekologa u Srbiji  koja u svojoj   ordinaciji   primenjuje  laser i PRP kao inovativne medicinske  tehnike.

-Kod stres inkontinencije, pri najmanjem fizičkom naporu dolazi do nekontolisanog  mokrenja  što sputava   ženu  u fizičkim aktivnostima,  obavezuje  je da  nosi uloške  i dopinosi osećaju nesigurnosti.  Problem se  rešava primenom metode laserske  rejuvenacije,  gde se svaki milimetar vagine tretira laserskim snopom 9×9 mega pixela, koji inicira  stvaranje novih  kolagenih vlakana. Dominatno se tretira  regija ispod mokraćne bešike,  kako  bi u tom delu,  u podsluzokožnom sloju vagine  došlo do stvaranja novih kolagenih vlakana, čime se daje podrška mokraćnoj bešici  i smanjuje stres inkontinencija urina.

Primena lasera je medicinska  metoda  i nema dodirnih tačaka sa tzv. orošavanjem vagine, što je  kozmetološka metoda popularisana  od domaće estrade i  primenjuje se  u kozmetičkom salonu.

Navodi,  da laserska rejuvenacija ima odlične terapijske efekte  i kod smanjenja obima vagine, što je    često prisutno kod  žena  koje su radjale krupnu decu.

-Laserskim snopom deluje se na celu regiju vagine, što rezultira  sužavanjem njenog obima.  Osim  estetike, efekat se  manifestuje i pojačanim senzibilitetom  vaginalne regije,  što  doprinosi  osećaju  užitka  žene  prilikom seksualnog  odnosa.

Ove metode su veoma popularne i skupe na Zapadu. Zbog čega nam puno dolaze  žene koje žive van Srbije.

Primena laserske rejuvenacije  indikovana je i kod atrofije  sluznice vulve i vagine,  usled  nedostatka  estrogena u  menopauzi  što se manifestuje  suvoćom vagine i rezultira bolom tokom seksualnog odnosa.   Dispareunija,  je  jedno od  najčešćih stanja  u menopauzi, napominje dr Živaljević.

Spec. ginekologije i akušerstva Prim. dr Biljana Živaljević

—   Intervencija se radi ambulantno u lokalnoj anesteziji  (krem ili sprej),  u trajanju od deset minuta.  Nema negativnih efekata  i nema  pacijentkinje  koja nije zadovoljna.  Istraživanja  s tim u vezi potvrdjuju da su ovu terapiju  (na skali od 1-10),  pacijentkinje nakon prvog tretmana ocenjivale šesticom ili sedmicom a posle drugog tretmana osmicom i devetkom. Naravno da  žena  od šezdeset i više godina  ne može da bude devojka od dvadeset ali  je od značaja podatak  da se u svakodnevnom i seksualnom funkcionisanju žena i u sedmoj deceniji života, primenom  lasera  ostvaruje  boljitak od  60- 70 odsto.

Aplikacija  hijalurona u G tačku bitno  povećava zadovoljstvo  prilikom seksualnog odnosa,  povećava intenzitet  orgazma.  Iskustva nekih pacijentkinja su, kao da po prvi put  otkrivaju  sebe.

Laserska terapija se sastoji od tri tretmana, koji se u odnosu na prvi tretman sprovode u razmaku od  mesec dana  i nakon  šest meseci, što je u najvećem broju slučajeva dovoljno  za otklanjanje  tegoba. Preporuka je da se godišnje ponovi po jedan tretman.

Sertifikat za primenu lasera kao i PRP terapije dr Živaljević je pre par godina stekla u Sloveniji.  Danas je njena ordinacije centar edukacije u Srbiji,  primene inovativnih medicinskih metoda u vulvovaginalnoj regiji.

Spec. ginekologije i akušerstva Prim. dr Biljana Živaljević

–PRP terapija daje naročito dobar rezultat kod kožnog oboljenja kao što je lihen sklerozus, koja se uglavnom javlja kod starijih žena.  Takodje daje odlične rezulate kod  simptoma  suvoće vagine  u menopauzi,  usled nedostatka estrogena što uzrokuje bol  pilikom seksualnog odnosa.  Žene o tome    nerado i stidljivo govore, što je pogrešan pristup problemu, jer ne znači da seksualni život žene  u menopauzi treba da bude  manje dobar nego kada je bila u reproduktivnom periodu.

U ordinaciji Dr Živaljević, u primeni je i O shot metoda.

–Korišćenjem  sopstvene krvi pacijentkinje, jednim medicinskim postupkom  izdvojimo plazmu i izvesnu količinu aplikujemo  u tzv. orgazmičku  ili O shot tačku, u predeo oko klitorisa, čime  se bitno  povećava  zadovoljstvo  žene prilikom seksualnog odnosa.  Za razliku medjutim, od nekih evropskih zemalja, i Švajcarske recimo, odakle potiče ova metoda i gde je njena primena  veoma zastupljena,  kod nas je interesovanje  manje.

Estetika vulvovaginalne regije  je  nova oblast u ginekologiji, kojom su se ranijih godina uglavnom bavili plastični hirurzi.

– Jedna od intervencija koju su radili plastični hirurzi a danas je zastupljena  i u ginekologiji  je   himenoplastika. Ženi neretko partner  za 50. rodjendan recimo, pokloni  takvu intervenciju.  Sa pedeset godina starosti  ona  je  opet virgo, što  verovatno  čini neko  zadovoljstvo ženi i mužu.   U domenu takodje plastične hirurgije ali i ginekologije je i labioplastika, kojom  se koriguje estetika  spoljnih genitalija,  kada žena nije zadovoljna izgledom  tzv. velikih i malih usana.

Najstarija moja pacijentkinja, koja je došla zbog problema bolnih odnosa, imala  je  78 godina.  Tražila je da primenimo terapiju,  da bi mogla da uživa u seksu.  Za ovu intervenciju se odlučuju  pacijentkinje koje vole život i žele potpuno zadovoljstvo.

–U ginekologiji je poslednjih godina  veoma popularno i aplikovanje hijalurona  u tzv. G tačku   što  povećava volumen te tačke  i doprinosi  većem zadovoljstvu  žene i partnera  prilikom seksualnog odnosa. G tačka je poznata kao erektilna zona žene, veličine je zrne graška i može se napipati u trenutku orgazma. Da bi efekat zadovoljstava  prilikom seksualnog odnosa bio obostrano veći,  u G tačku se aplikuje  hijaluron,  indikovan za tu primenu. Intervencija traje 5 minuta, efekat se oseti jako brzo i  pacijentkinje  su vrlo zadovoljne jer je osećaj zadovoljstva intezivniji i dugotrajniji.

– Radi  primene inovativnih metoda,  dolaze nam pacijentkinje iz Crne Gore, BiH, Makedonije, Grčke i naše žene koje žive u zapadnim zemljama. U Srbiji žene kao da su manje zainteresovane za sopstveni i užitak svog partnera ili  manje vole  sebe. Ili je seks za naše žene još uvek tabu tama, ocenjuje dr Živaljević.

Cena aplikacije hijalurona u G tačku kod nas je 300 eura. Cena je niska, imajući u vidu zadovoljstvo koje pruža.

–U mladosti je drugačija  hemija  i  tu ne treba  posebno intervenisati  da bi seks bio bolji, mladost je sama po sebi lepa. Ali u nekim starijim godinama, kada se menja hormonski sastav žene i kada seks sa partnerom  postaje  rutina, treba nešto učiniti  u cilju obostranog zadovoljstva.

http://www.drzivaljevic.com/

S.N.