U najavi bolji dani

Nakon naše priče o osmočlanoj porodici Jasmina Suljevića iz novopazarskog naselja Petrovo Polje, koja na keju kraj Raške živi u kartonskoj kućici punoj hladnoće, vlage i bori se za koru hleba i goli opstanak, više naših čitalaca, sa raznih strana sveta, zvalo je i interesovalo se kako da pomogne.

Neki su odmah, istoga dana kada se tekst o Jasminu Suljeviću (30), njegovoj supruzi Džejlani (27), majci Jagodi (58), sestri Semdini (26) i deci Ajseli (11), Emranu (9), Edinu (8) i Darku (5), pojavio na strani Humanitarnog mosta „Vesti“, poslali svoje novčane priloge. A neki će to učiniti narednih dana.

Kako je i obećao, porodicu Suljević obišao je i naš saradnik, poznati humanitarac Hido Muratović, donevši im pomoć naše čitateljke iz Švajcarske, Hajrije Zećović, koja je poslala 50 evra. Po 50 evra stiglo je i od Fikreta Tutića iz Austrije i Mirjane Perić iz Švedske, a prvu pomoć od 100 evra porodici Suljević poslale su i članice ženskog udruženja Sestre po hairu iz Luksemburga.

One su najavile da će Suljevićima i dodatno pomoći, posebno oko njihovog bar privremenog zbrinjavanja u neke toplije prostorije.

I, mada je novcem koji su prikupili đaci i nastavnici obližnje Osnovne škole „Meša Selimović“, gde nastavu pohađaju Ajsela, Emran i Edin, već kupljen jedan šporet na drva koji ne može da zagreje obe kartonske prostorije porodice Suljević, humanitarac Hido Muratović kupio im je i uručio još jedan „smederevac“, darovao i 100 evra, mnogo odeće, obuće, namirnica i školskog pribora.

– Hvala svim dobrim ljudima koji su nam poslali pomoć i onima koji su nas zvali i bodrili nas da izdržimo. Šaljemo im pozdrave i zahvalnost do neba – ističe glava porodice Jasmin Suljević, koji je najviše zabrinut zbog zdravstvenih problema supruge Džejlane i majke Jagode.

Radostan je i što su stigla dva šporeta i nešto novca za kupovinu drva, pa se nada da ove zime bar smrzavanja neće biti.

Ipak, Hido Muratović ističe da im je svaka pomoć i dalje dragocena.

– Siromašni su i bolesni, Jasminova supruga Džejlana, majka četvoro dece, zadržana je u Beogradu u bolnici. Nemaju nikakva primanja i preživljavaju prikupljajući staro gvožđe i drugi otpad, zbog čega im je svaka podrška dobrodošla – ističe humanitarac Hido Muratović.

Naglašava i da je sada najvažnije da se njihov kućerak, koliko god je to moguće, utopli i da se tokom zime deca ne smrzavaju.

– Zajedno sa školom animirali smo Centar za socijalni rad i gradsku upravu. Nadamo se da će i oni pomoći. Videćemo šta ćemo i kako dalje. Postoje i ideje da se privremeno, do proleća, porodica smesti u neki stan i da kiriju plaćaju donatori ili eventualno lokalna samouprava. Ima i ideja da porodica Suljević započne izgradnju kuće, što je do proleća nemoguće – objasnio je Muratović.

Priključili se i lokalni mediji

Tekst o maloj Ajseli, koja je svojim pismenim zadatkom i pričom o sirotinji ganula i rasplakala sve učenike i đake OŠ „Meša Selimović“, a koju su prve objavile „Vesti“, podstakla je nekoliko televizija sa nacionalnom frekvencijom da posete ovu porodicu i sami naprave reportažu o njenom preteškom životu.

Postoje dobri izgledi da će se u akciju pomoći koju su započeli učenici i nastavnici ove škole, a podržali čitaoci „Vesti“ i humanitarac Hido Muratović, uključiti i gledaoci ovih televizija iz Novog Pazara i cele Srbije.

Чланак U najavi bolji dani се појављује прво на Vesti online.

Original Article