Sneg zavejao pred leto

I to je Australija! Dok se u Severnoj teritoriji i Kvinslendu preznojavaju na plus 33 do plus 35, na jugoistoku zemlje planine je zavejao još jedan sneg kad mu vreme nije.

Samo nedelju dana pred početak kalendarskog proleća, Australijski alpi, Snežne planine i drugi vrhovi u Novom Južnom Velsu, Viktoriji i na Tasmaniji ponovo su pod debelim snežnim pokrivačem.

Takođe, temperature u ovim delovima zemlje pale su čak ispod nule tokom noći, odnosno na svega osam do 12 stepeni preko dana.

Skijališta u Novom Južnom Velsu, Viktoriji i Tasmaniji prijavila su najveće količine snega od završetka snežne sezone u oktobru. U sredu ujutro, Perišer u alpskom Novom Južnom Velsu zabeležio je neverovatnih 25 cm snega, a na Maunt Buleru u Viktoriji palo je 20 cm.

Debljina snežnog pokrivača na mnogim planinama sada iznosi preko 40 centimetara!

I u zimskom centru Tredbo živa se spustila ispod nule, a palo je 16 cm snega, dok u Nacionalnom parku Košćuško predviđaju da će do kraja ove sedmice biti još snežnih padavina.

Zub zakasnele zime osetili su i stanovnici Kanbere, koji su se u sredu probudili na svega osam stepeni Celzijusa.

Maunt Moson na Tasmaniji je dobio 19 cm snega tokom noći, a očekuje se da će beli pokrivač postati još deblji u narednih nekoliko dana.

Takođe, Hobart je u sredu zabeležio najnižu temperaturu od svega 8 stepeni u jutarnjim satima.

Za to vreme, plaže duž obale Kvinslenda svakim danom su sve punije kupača i ljudi koji uživaju u sunčanju na 30 i više stepeni.

Чланак Sneg zavejao pred leto се појављује прво на Vesti online.