Odbile ponuđeno povećanje plata

Medicinske sestre iz Zapadne Australije najavile su za danas štrajk širom države, pošto su odbile najnoviju vladinu ponudu povećanja plata i izmena u uslovima rada.

Umesto toga, i dalje zahtevaju povišicu od pet odsto na godišnjem nivou i uvođenje odnosa četiri pacijenta na jednu medicinsku sestru.

Prošle nedelje je postignut načelni dogovor da se obezbedi povećanje plata za deo medicinskih sestara, kao i da se obezbedi određeni odnos broja pacijenata po zaposlenom u svakoj smeni, uz usvajanje adekvatnog mehanizma sprovođenja tog plana.

Ponuda države je uključivala povećanje plata od 60 dolara nedeljno za one koji zarađuju ispod 104.000 dolara godišnje, ili tri odsto za medicinske sestre koje zarađuju više, uz jednokratni bonus od 3.000 dolara.

Međutim, članovi Australijske federacije medicinskih sestara su ovaj predlog odbili, a sekretarka Dženet Ria je rekla da je 84 odsto članova glasalo protiv ponude.

Ona je u ponedeljak objavila rezultat glasanja pred velikim brojem članova u bolnici “Fiona Stenli“, koji su njene reči propratili glasnim ovacijama i aplauzom.

Ria je ujedno rekla da je jedan od rezultata glasanja obustava rada u petak, kako bi se okupili pred zdanjem Parlamenta u Pertu.

– Od Parlamenta ćemo marširati do kancelarije ministarke zdravlja i zahtevaćemo od nje da razgovara s nama. Nećemo više da čekamo, ova vlada treba da zna da mislimo ozbiljno – naglasila je Ria.

Smatra se da je sindikat sproveo glasanje u suprotnosti sa Državnom komisijom za industrijske odnose (IRC), koja mu je prošlog petka naredila da odloži svako glasanje do sledećeg ponedeljka.

Komisija je takođe naredila da sindikat ne može da daje komentare, tražeći bolju ponudu ili da ohrabruje članove da glasaju protiv trenutnog sporazuma.

– Vlada nije baš zadovoljna našim postupcima tokom vikenda, ali ni mi nismo zadovoljni odnosom vlade prema medicinskim sestrama i babicama – odgovorila je Ria na ove optužbe.

U saopštenju, portparol ministra za industrijske odnose Bila Džonstona ističe da “vlada ostaje pri svojoj najnovijoj ponudi“.

– Ovonedeljno glasanje u Australijskoj federaciji medicinskih sestara nije u skladu sa nalozima Komisije za industrijske odnose Zapadne Australije. Vlada poziva ANF da bude protiv bilo kakve predložene industrijske akcije koja utiče na bezbednost pacijenata. Državna vlada ostaje pri sporazumu koji je postigla sa ANF-om u Komisiji za industrijske odnose 15. novembra 2022, a koji će obezbediti veće plate i bolje uslove za medicinske sestre – istakao je portparol ministarstva.

Uprkos tome, najavljen je štrajk.

Чланак Odbile ponuđeno povećanje plata се појављује прво на Vesti online.