Skupo ih koštale reklamne poruke

skupo-ih-kostale-reklamne-poruke

EPA-EFE/DAN PELED

Komonvelt banka Australije (CBA) platila je rekordnu kaznu u iznosu od 3,55 miliona dolara, za kršenje zakona o neželjenoj elektronskoj pošti ili spamovima.

Istraga Australijskog tela za komunikacije i medije (ACMA) utvrdila je da je CBA poslala više od 61 milion marketinških mejlova svojim klijentima, u kojima je nezakonito zahtevala da se uloguju na sajt, ukoliko žele da se odjave sa liste primalaca ovih promo poruka.

Predsednica ACMA Nerida O’Loflin rekla je da kompanije moraju da daju ljudima mogućnost da otkažu primanje marketinških poruka i da im olakšaju ostvarivanje ovog potrošačkog prava, a ne da ga otežavaju.

– Obim i trajanje kršenja zakona od strane CBA su alarmantni, posebno nakon što je ACMA uputila upozorenja da bi to moglo da dovede do određenih problema i da koraci koje je banka preduzela nisu bili efikasni – rekla je O’Loflin.

Novčana kazna od 3,55 miliona dolara je najveća koju je ACMA ikada izrekla zbog kršenja zakona o neželjenoj pošti. Komonvelt banka je takođe ušla u trogodišnju „primenljivu obavezu“, koja podrazumeva nezavisnu reviziju njenih praksi komunikacije putem i-mejlova i zahteva redovno slanje izveštaja nadležnima.

Izvinjenje klijentima

U CBA su prihvatili odgovornost i istakli da su i sami prijavili određene probleme sa odjavljivanjem klijenata sa liste primalaca marketinških poruka.

– Priznajemo i prihvatamo zaključke istrage koju je sprovela ACMA. Izvinjavamo se svim klijentima na koje su uticali problemi s kojima se suočavamo, a do kojih nije trebalo da dođe. Rešili smo problem i unosimo izmene, kako se ovakve stvari ne bi ponavljale u budućnosti – rekla je Monik Makleod, izvršna direktorka za marketing i korporativne poslove CBA grupe.

Detaljnije