Čekovi se povlače iz upotrebe

cekovi-se-povlace-iz-upotrebe

Pixabay.com

Čekovi kao sredstvo plaćanja u Australiji postepeno će se ukidati do 2030. godine, kada je predviđeno da budu potpuno izbačeni iz upotrebe.

Ovu odluku objavio je savezni blagajnik Džim Čalmers, u okviru promene platnog sistema koji donosi državni Trezor. Kako je naveo, velike reforme u načinu plaćanja će se fokusirati na bezgotovinske i mobilne finansijske transakcije.

U govoru pred Australijskom bankarskom asocijacijom (ABA) u Sidneju, Čalmers je rekao da zastarela platna infrastruktura Australije koči nivo produktivnosti u zemlji. On je dodao da bi postepeno ukidanje čekova i uvođenje efikasnije nove platforme za plaćanje postavilo Australiju na put digitalne ekonomije.

Izvršna direktorka ABA Ana Blaj rekla je da će reforme takođe dati pravac za ulaganja banaka i industrije plaćanja u buduću tehnologiju.

– S obzirom na to da su čekovi u stalnom padu i čine samo 0,2 odsto svih plaćanja, vreme je za dobro planiran proces postepenog ukidanja ovog oblika plaćanja – istakla je Blaj.

Ona je dodala da će australijske banke sarađivati s vladom kako bi omogućile da klijenti i preduzeća budu spremni za povlačenje čekova iz opticaja.

Inače, glavni razlog za pad upotrebe čekova u proteklim godinama su troškovi njihovog izdavanja, kako za pojedince, tako i za finansijske institucije.

Banke naplaćuju čak 20 dolara za izdavanje bankovnog čeka, a klijenti se suočavaju i s naknadama za obradu čekova.

Ukidanje čekova do 2030. godine će dovesti Australiju u red sa drugim velikim ekonomijama, koje više ne koriste ovaj način plaćanja.

Detaljnije