Skraćuje se kućni karantin?

EPA
Broj slučajeva COVID-19 u Kvinslendu raste

Obavezna izolacija za osobe zaražene Kovidom-19 biće po svemu sudeći skraćena sa sedam na pet dana. Ovu odluku bi na današnjoj sednici trebalo da donese Nacionalni kabinet, kojim će predsedavati Entoni Albaneze.

Upravo je savezni premijer “zaslužan“ što je ova informacija procurela u javnost ranije nego što je trebalo.

Naime, Albaneze je prilikom posete ragbi liga utakmici između Rabitosa iz južnog Sidneja, čiji je verni navijač, i ekipe Kauboja sa severa Kvinslenda, “u poverenju“ saopštio ljudima iz kluba da će obavezni kućni karantin “najverovatnije biti skraćen“ na sednici Kabineta.

Zvuči bizarno, ali prvi koji će imati korist od ovakve mere državnih vlasti su upravo Rabitosi.

Kako prenosi dnevni list “Sydney Morning Herald“, jedan od najboljih igrača Zečeva Demijen Kuk je u subotu bio pozitivan na koronu i on će zahvaljujući kraćem periodu izolacije moći da zaigra ovog petka u velikom derbiju protiv sidnejskih Rustersa, na novom Alijanc stadionu.

Šire gledano, ova odluka (ukoliko bude doneta), biće od velikog značaja mnogim industrijama, naročito onima koje u poslednje dve godine kubure sa nedostatkom radne snage.

Zaposleni koji dobiju kovid više neće morati nedelju dana na bolovanje, već će moći da se vrate na posao ranije, što bi trebalo da bude dodatn impuls ekonomiji.

Poznato je i da se premijer Novog Južnog Velsa Dominik Perote zalaže da obavezna kućna izolacija bude u potpunosti ukinuta i da zaražene osobe mogu da nastave da se normalno kreću i rade i dok imaju virus.

Razlog za to je svakako što ekonomija najmnogoljudnije australijske države najviše pati zbog deficita radne snage, naročito u građevinarstvu, zdravstvu i ugostiteljstvu.

Teško da će Peroteova ideja biti prihvaćena, ali je izvesno da su premijeri svih ostalih država i teritorija saglasni sa skraćenjem tog perioda na pet dana.

Većina jurisdikcija je opustila mere izolacije krajem 2021. godine, kada je umesto 14 dana uveden duplo kraći rok za obavezni karantin.

Ipak, stručnjaci se i dalje protive novim redukcijama.

– Dve trećine ljudi i dalje su pozitivni na kovid posle pet dana od zaražavanja. Zbog toga je još rano da se skraćuje sedmodnevna izolacija – rekao je za AAP Adrijan Esterman, epidemiolog sa Univerziteta Južne Australije.

Međutim, imajući u vidu da su Velika Britanija i većina ostalih zemalja Evrope već ukinuli obavezni kućni karantin, korak ka daljim olakšicama je neminovan.

Ali, s obzirom na to da je u SAD na snazi petodnevna izolacija za zaražene, realno je očekivati da Australija sledi upravo ovaj primer.

Kazna do šest meseci zatvora

Prema trenutnim propisima u Australiji je na snazi obavezna sedmodnevna kućna izolacija.

Takođe, zakonski je propisano da osobe koje prekrše ovaj propis mogu biti kažnjene novčano do 11.000 dolara ili zatvorskom kaznom do šest meseci. Uz to, moguće je da sud odredi obe kazne odjednom.

Za sada nije poznato da li će ove drakonske mere biti ukinute, kao što je to slučaj u Americi.

Original Article