“Božiji čovek” širom Evrope

Početkom septembra širom Evrope u bioskope stiže film “Božiji čovek” u režiji Jelene Popović. Biografska drama o Svetom Nektariju Eginskom biće prikazivana u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Švedskoj, Belgiji, Luksemburgu i Velikoj Britaniji od 3. septembra posredstvom distributera Helse Kulturverein.

Film koji nikog ne ostavlja ravnodušnim je priča od dobročinstvu, veri, istinskoj dobroti i nadanju. U 109 minuta, filmskim jezikom oslikan je jedan od najvećih grčkih svetaca, Nektarije Eginski, čiji je život obeležen velikim nepravdama, progonima i optužbama od strane tadašnjih čelnika Grčke pravoslavne crkve i Aleksandrijske patrijaršije.

Bio je sveštenik običnog naroda, njegova poniznost iritirala je podređeni krug sveštenstva. Oklevetan je, lišen crkve i prognan. Uprkos tome parohijani su ga voleli, a vera u Boga mu je celog života bila najbolja odbrana.

Za razliku od svojih nadređenih Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljane da čitaju i pišu, inspirisan primerima mladića koji su stupali u sveštenstvo, pisao je knjige i držao besede koje su jačale veru naroda.

Sveti Nektarije je osnovao manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koji i dan danas predstavlja svetionik hodočasnicima.

I poslednje trenuke života iskoristio je da pomogne drugima: na samrti je predao svoju potkošulju paralizovanom čoveku u bolničkom krevetu do njegovog posle čega je čovek ustao i prohodao.

Film će biti prikazan na engleskom jeziku sa nemačko/francusko/srpskim prevodom u zavisnosti od govornog područja.

Više informacija o filmu u kom igraju Aris Servetalis, Aleksander Petrov, Miki Rurk, o terminima i gradovima u kojima će biti prikazan možete pronaći na: www.helse.ch/event/man-of-god/.

Чланак “Božiji čovek” širom Evrope се појављује прво на Vesti online.