Secanje na djenerala Drazu

Nedavno je u Londonu, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava, služena Sveta liturgija sa pomenom deneralu Draži Mihailovicu. Služili su protojereji Milun Kostic i Radomir Acimovic, i protodakon đorde Cekerevac.
Komemoracija je nastavljena svecanom akademijom u spomen-domu episkopa Nikolaja Velimirovica u okviru „Proslave Dražina dana“.
Komemorativnu akademiju je otvorio Petar Mirkovic, blagajnik glavne uprave pokreta Srpskih cetnika Ravne gore, a o Dražinom delu i istorijskoj ulozi cetnika govorio je profesor istorije Raka Tomovic iz Zrenjanina. Usledio je kulturno-umetnicki program sa recitalom „Nova cetnicka pesma“ koji su izvele Jasmina Celebicanin i Teodora Beric, a ucestvovale su folklorne grupe „Tromeda“ iz Lestera i „Rastko“ iz Londona.
Pomenu su prisustvovali ambasador Jugoslavije u Londonu Vladeta Jankovic, kao i predsednik Pokreta srpskih cetnika Milan Stoisavljevic i sekrertar Ilija Preocanin, koji je pozvao prisutne da dodu na ovogodišnji jubilarni 50. Kongres srpskih cetnika, koji ce se održati 31. avgusta u Lesteru.
Profesor istorije Raka Tomovic, clan Srpskog društva istoricara, podsetio je na 1944. godinu i govor tada mladog kralja Petra Drugog Karadordevica, u kojem je putem Radio-Londona, a pod pritiskom Vinstona Cercila, pozvao sve cetnike da se stave pod komandu maršala Tita.
– Poznato je da su nakon toga neki cetnicki lideri u otadžbini izvršili samoubistvo – podsetio je prisutne na istorijske fakte profesor Tomovic.