Secanje na djenerala Drazu

Nedavno je u Londonu, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava, služena Sveta liturgija sa pomenom deneralu Draži Mihailovicu. Služili su protojereji Milun Kostic i Radomir Acimovic, i protodakon đorde Cekerevac.
Komemoracija je nastavljena svecanom akademijom u spomen-domu episkopa Nikolaja Velimirovica u okviru “Proslave Dražina dana”.
Komemorativnu akademiju je otvorio Petar Mirkovic, blagajnik glavne uprave pokreta Srpskih cetnika Ravne gore, a o Dražinom delu i istorijskoj ulozi cetnika govorio je profesor istorije Raka Tomovic iz Zrenjanina. Usledio je kulturno-umetnicki program sa recitalom “Nova cetnicka pesma” koji su izvele Jasmina Celebicanin i Teodora Beric, a ucestvovale su folklorne grupe “Tromeda” iz Lestera i “Rastko” iz Londona.
Pomenu su prisustvovali ambasador Jugoslavije u Londonu Vladeta Jankovic, kao i predsednik Pokreta srpskih cetnika Milan Stoisavljevic i sekrertar Ilija Preocanin, koji je pozvao prisutne da dodu na ovogodišnji jubilarni 50. Kongres srpskih cetnika, koji ce se održati 31. avgusta u Lesteru.
Profesor istorije Raka Tomovic, clan Srpskog društva istoricara, podsetio je na 1944. godinu i govor tada mladog kralja Petra Drugog Karadordevica, u kojem je putem Radio-Londona, a pod pritiskom Vinstona Cercila, pozvao sve cetnike da se stave pod komandu maršala Tita.
– Poznato je da su nakon toga neki cetnicki lideri u otadžbini izvršili samoubistvo – podsetio je prisutne na istorijske fakte profesor Tomovic.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.