Srpski mesec u Velikoj Britaniji

„Ušli smo u drugu nedelju manifestacije i do sada smo imali sijaset veoma zanimljivih događaja, od predavanja preko izložbi, muzičkih koncerata, proslave Svetog Save, mini sajma knjiga i raznih intervjua.

Tokom sledećih nedelja nastavljamo punom parom, uključujući i Svetosavski bal, a program svih dešavanja može da se nađe na portalima raznih organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao što su Srpski savet Velike Britanije i Srpski siti klub, kao i na društvenim mrežama.

Mi smo ove godine, kao i prethodne dve, objavili katalog, u kome smo se osvrnuli na našu zajednicu, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i u Irskoj, a ove godine u katalogu smo se specifično osvrnuli i na kulturnu tradiciju i gastronomiju, kao nematerijalno blago i baštinu.

Takođe smo se osvrnuli na to kako se mi kao zajednica u UK trudimo da održimo i sačuvamo ove vrlo važne tradicije.

Osvrnuli smo se i na znamenite Srbe koji su živeli i radili na Ostrvu, a ovog puta i upotpunili tu listu i nabrojali aktivne pojedince i organizacije koje trenutno svojim trudom i radom ostavljaju značajan trag i uticaje u zemlji domaćina i Srbiji.

Naša želja je da taj katalog kao i nova publikacija koju planiramo pod budnim okom Maje Džordan i Srpskog saveta, budu naši pismeni i vizuelni zapisi naše zajednice u UK.

Što se tiče samog Srpskog meseca i ove godine će proslava biti duža od mesec dana jer imamo veoma bogat program i ponudu, tako da će se manifestacija završiti dešavanjem 8. marta“, rekla je Nataša Kočiš, direktor Srpskog siti kluba u Londonu.

Detaljnije