Reagovanje Generalnog konzulata Scg u Sidneju

REAGOVANJE GENERALNOG KONZULATA SCG

„MI SMO URADILI ZNAčAJAN POSAO“

Generalni konzulat Srbije i Crne u Sidneju imao je, sa svoje strane, značajno učešće u organizaciji boravka delegacije Ministarstva Srbije za dijasporu. Ovo kaže generalni konzul Božidar Obradović u izjavi nakon kritika iz pojedinih srpskih sredina gde je zamereno što na sastancima sa predstavnicima Vlade nema predstavnika konzulata.
– U organizaciji posete, mi smo, po obaveštenju Ministarstva spoljnih poslova državne zajednice SCG, uspeli da obezbedimo sastanke sa zvaničnim institucijama NSW . Posle najmanje četiri promene vremena boravka gospode čotrića i Krivokuće, ipak smo uspeli da obezbedimo sastanke u parlamentu NSW , kod predsednika Zakonodavnog odbora, te u Ministarstvu za obrazovanje i obuku, tačnije u državnoj srednjoj školi za devojke u Liverpulu, gde se izučava i srpski jezik. Organizovali smo i sastanak u Ministarstvu za multikulturne odnose i domorodačka pitanja i državnoj Komisiji NSW za odnose sa zajednicama. Na svim tim sastancima je prisutan i naš vicekonzul – kaže Obradović i dodaje:.

Rosiću, drugi put

Pre nešto više od mesec dana, „Vesti“ su u više navrata objavile informaciju iz Beograda da je među dobitnicima Zlatne medalje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Slavko Rosić iz Sidneja. Na svečanoj dodeli priznanja prošle subote u Bonirigu, među prozvanim nije bilo i njegovog imena. Pomoćnik ministra za dijasporu Vukman Krivokuća objašnjava da je reč o propustu „tehničke“ prirode i da je on upoznao Rosića o tome.
– Namera je da priznanje gospodinu Rosiću bude uručeno u maju mesecu – kazao nam je gospodin Krivokuća.

– Nigde nisam video u oglasima u dnevnoj štampi, a mislim da je imalo razloga da se kaže, da državna delegacija ima i ovaj, drugi deo programa koji se odnosi na posete zvaničnim institucijama i pojedincima NSW i Australije. Takođe nigde nisam vidio da se pominje Generalni konzulat i neka njegova obaveza da prisustvuje sastancima organizovanim u okviru Srpske pravoslavne crkve u Australiji i Kolexa „Sveti Sava“. Pravo da vam kažem, ja sam se kao generalni konzul u dosadašnjem radu odazvao svakom pozivu, i crkveno-školskih opština i asocijacija i klubova i srpske i crnogorske zajednice, kad god su mi dozvoljavale moje obaveze. čak smatram da je možda i dobro da se na tim razgovorima, a bez predstavnika Konzulata, razgovaralo u opuštenijoj atmosferi o svim pitanjima, pa i Konzulatu.