U Hamburgu osnovan Centralni savet saveza Srba

U Hamburgu osnovan Centralni savet saveza Srba

Svi Srbi pod istom kapom

Predstavnici srpskih saveza u severnoj Nemačkoj iz Hamburga, Bremena, Šlezvi Holštajna, Nidersaksena, Berlina, Baden-Vitenberga, kao i savezi Srba iz Minhena i Diseldorfa, usaglasili su se na sastanku koji je održan prošlog vikenda u Hamburgu da se osnuje Centralni savet saveza Srba u Nemačkoj.

– U pitanju je želja da se osnuje krovna organizacija za sve Srbe u Nemačkoj, a cilj sastanka je bio da se izabere kolegijum Centralnog saveta saveza Srba u Nemačkoj, koji bi kao najviši organ radio na promociji srpskih interesa, kako u zemlji domaćina, tako i u matici – objašnjava za „Blic Evropu“ Stojanka Aleksić, predsednik Srpskog saveza severne Nemačke.

Stojanka Aleksić je inače izabrana za koordinatora kolegijuma, a u njegov sastav ušli su svi prisutni predstavnici rejonskih srpskih saveza.

– Kolegijum će ovako raditi do aprila kad će se održati sabor Centralnog saveza Srba, koji bi u proširenom sastavu izabrao svoje rukovodstvo i napravio plan rada – navodi Aleksić.

Po njenim rečima, cilj i zadatak Centralnog saveta je da radi na integraciji Srba u Nemačku, pri čemu bi očuvanje identiteta sopstvene kulture, jezika i opštih ljudskih prava, po međunarodnim konvencijama, bilo jedna od prvih obaveza ove organizacije.

Na pitanje kakve su šanse da se konačno ujedine Srbi u Nemačkoj gde su česta trvenja među srpskim klubovima, Aleksićeva kaže:

– Zašto se ne bi ujedinili? Ako su to mogli Srbi u Americi i Francuskoj, zašto to ne bi uradili i Srbi u Nemačkoj. Mi nećemo terati da po svaku cenu uđu sve srpske organizacije u Centralni savet. Neka u početku uđe i samo deset srpskih organizacija, ako budemo radili kako treba, sigurna sam da će i ostale srpske organizacije težiti da budu u našem kolegijumu. Pored toga, u kolegijum neće ulaziti samo srpski klubovi, već je planirano da u njega uđu i poslovna udruženja kao što su udruženja zanatlija, radnika, akademskih građana, lekara i zubara, inženjera, advokata. Svi oni koji mogu da doprinesu promociji srpskih interesa.

Nikola Živković, novinar u Berlinu, smatra da je sad pravo vreme da se osnuje jedna ovakva krovna organizacija.

– Tačno je da su srpske organizacije više puta pokušavale da naprave jednu krovnu organizaciju u koju bi ušli svi srpski klubovi i da to nije uspevalo. Međutim, sad je normalna situacija jer nema više ratova i nije više trka za tim da li će se poslati pomoć i gde. Sad kad je došlo normalno vreme, i logično je da Srbi naprave jaku organizaciju u Nemačkoj koja će moći da parira sličnim organizacijama kod Grka, Italijana, Poljaka – navodi Živković.

Za razliku od njega, Miloje Milićević, predsednik Srpsko-nemačkog društva „Vuk Karadžić – braća Grim“ u Berlinu, smatra da do ujedinjenja svih srpskih organizacija u Nemačkoj neće doći.

– Svi takvi pokušaji dosad su pali u vodu, a tako će biti i ovaj put. Glavni razlog je loš odnos matice prema dijaspori. Pa mi u Nemačkoj imamo dve dopunske škole, jednu koju finansira SPC i drugu koju organizuje Ministarstvo prosvete Srbije. Ako u tome ne možemo da se ujedinimo i imamo jednu dopunsku školu, ne vidim kako se uopšte Srbi u Nemačkoj mogu ujediniti – smatra Milićević.