Proslava Svetog Save u Australiji

U nedelju je CSO „Sveti Sava“ iz melburskog predgradja Grinzboro proslavila crkvenu slavu Svetog Savu. U crkvi je uz sasluzenje protojereja Dragomira i djakona Vladislava posle sluzbe presecen slavski kolac. Ove godine domacin slave je bio gos. Mihajlo Kovacevic sa porodicom, a sledece godine domacin ce biti Dragomir Kajtaz.

U velikoj crkvenoj sali je zatim uz prisustvo vise od 600 gostiju priredjen slavski rucak. Za pocasnim stolom su bili Steve Herbert MP, predstavnik Laburisticke stranke u parlamentu za izbornu jedinicu Eltam i gradonacelnik dela grada u kome je crkva, Warwick Leeson. Pored ovih visokih gostiju iz australijskog politickog zivota na crkvenoj slavi su bili i predstavnici veceg broja srpskih crkava i organizacija iz Melburna. Mnogobrojne goste koji su ispunili do vrha ionako veliku salu pozdravio je predsednik CSO gos. Ilija Cubrilo, a zatim je izvedena kraca Svetosavska akademija uz recitacije mladih Srba iz Skole srpskog jezika. Posle recitatora su zaigrali narodne igre clanovi crkvenog folklora, a po zavrsetku bogato spremljnog rucka prisutne je zabavljao narodni orkestar.

Veliki broj gostiju je prijatno uznenadio organizatore, narocito je bilo vidljivo prisustvo mladih Srba i Srpkinja, vredne clanice KSS, domacin slave sa porodicom i clanovi crkvene uprave su ulozili mnogo napora i svi gosti su bili na vreme usluzeni i ugosceni.