Proslava Djurdjevdana u Australiji

Pokret srpskih cetnika „Ravna gora“ iz Sidneja organizovao je prošle nedelje durdevdanski uranak i zajednicki slavski dorucak za sve clanove i brojne goste.
Uoci svitanja, po tradiciji, zapaljena je vatra na prostoru pred Srpskim centrom u Bonirigu, pevalo se i nazdravljalo, da bi se kasnije prešlo u prostorije Centra gde je protojerej Miodrag Peric vodio molitvu uz secenje slavskog kolaca.
Domacini ovogodišnje slave bili su đuro i Andelka Maric sa sinovima Milanom i Miroslavom, dok je ta cast za iducu godinu pripala Milanu i Mirjani Škoric sa porodicama.
Uz prisustvo veterana, medu kojima su bili i đuro Radan, covek koji je pre više od tri decenije položio prvih 200 funti za kupovinu zemljišta u Bonirigu gde je kasnije nastao Centar, te Jovan Grkinic, jedan od osnivaca Pokreta Ravna gora, primetan je bio veci broj mladih.
To je, reklo bi se, prvi spoljni znak da se upravo sad, na 60- godišnjicu Cicinog ustanka, u organizaciji dešava nešto novo.
O tome, Jova Pavasovic, predsednik Pokreta, i sam pripadnik posleratne generacije, kaže:
– Mi smo radosni da vidimo i mlada lica ovde i da nas je, inace, mnogo više nego lane. To znaci da uspevamo da premostimo generacije. Vidite, naši prethodnici, kao što su moj otac i stric, ili njihovi saborci koji su danas ovde prisutni, obeležili su ovih, više od pola veka nastojanja da njihov pokret ostane zapamcen. To je njihov trajan pecat. Sada je došlo novo vreme u koje su i oni ugradili sebe. Mi ne možemo više da govorimo: „Mi cetnici“ ili „Mi Jugosloveni“. Toga više nema. A šta ima? Ostaju srpski koreni, vera, tradicija – ceo narod. Pavasovic naglašava da svi pripadamo tom narodu i posebno istice da ce ubuduce Pokret srpskih cetnika raditi na tome da razume potrebe celog naroda, da odgovara na njih, da ih sledi, ali i da ih artikuliše.
– Da bude, dakle, narodni pokret u kome su generacije Srba zajedno, jer su našle zajednicke nacionalne, društvene, politicke, opšte interese. Najvažnije je da smo zajedno, a to nažalost, u prošlosti cesto nismo bili – dodaje predsednik Ravne gore.

Nakon što je protojerej đuro đurdevic obavio secenje slavskog kolaca, gosti i clanovi Organizacije srpskih cetnika „Ravna gora“ poslužili su se slavskim doruckom.
Uranak i proslava krsne slave organizovani su na imanju Crkveno-školske opštine „Sveti Georgije“ u Rosmoru, gde su, uz clanove, prisustvovali i gosti iz drugih opština i organizacija.
Domacini ovgodišnje slave bili su Nikola Kesic i Pantelija Matic s porodicama, dok je za iducu godinu ta dužnost poverena Rajku Vukojicicu.
Posle dorucka, gosti su pozvani na turnir u malom fudbalu i bocanju, te na narodno veselje.