Prof. dr Milan Jurišić: Lepota zuba – sinonim zdravlja i pristojnosti 

Spec. oralne hirurgije i implantologije Prof. dr Milan Jurišić

Zahvaljujući  razvoju bio materijala,  ugradnja  implantata  je postala  standard  stomatologije.  Preduslovi  za uspešnu  ugradnju su  odgovarajući anatomski parametri.  Da bi se ugradio implant, vilične kosti moraju biti  dovoljne zapremine,  visine i širine. Za postizanje idealnog zubnog niza ponekad je potrebno vremena.

– Dužina standardnog  implanta  je od 08  do 13 mm a širina od 3,5 – 4,5 mm,  za njegovu  ugradnju  potrebna  širina kostiju od 5-6 mm.  Ali poslednjih godina na tržištu su se pojavili i nestandardni,  ultra uski implanti,  širine  3 mm, čija je primena indikovana  kod nedostajućih kostiju zuba,  kaže dr Milan Jurišić, jer je  ideja razvoja implantologije  bila  zbrinuti i  najteže pacijente, što je postignuto  razvojem biotehnologije.

Intervencija u sali

—  Zahvaljujući naprednijim materijalima,  njihovim  mehničkim svojstvima, obradom površina i dizajnu  napravljen je  implant  minimalnih, nestandardnih dimenzija,  koji se može ugraditi kod nedostajućih kostiju vilice.  To su implanti  dovoljne  čvrstine da mogu  podneti  opterećenje i nositi  protetski rad.   Njihovoj  stabilnosti,  ulozi nosača proteskog rada u funkciji žvakanja  doprineo  je specifičan  način obrade površina. Implanti nisu više kao nekada glatki, već su mikro neravni, hrapavi. Mehanička svojstava i mikro hrapavost površine,  omogućili su  da se  lakše sjedinjuju i integrišu u viličnu kost.

Deficit vilične kosti uspešno se  koriguje  korišćenjem zamenika za prirodnu kost i primenom membrane.  Broj pacijenata koji se iz anatomskih razloga,  implantološki  ne mogu zbrinuti,  danas je sveden na minimum.

Dr Jurišić je redovan profesor Stomatološkog fakulteta  u Beogradu, gde izmedju ostalog predaje  oralnu hirurgiju i implantologiju. Autor je udžbenika i  knjiga iz oblasti implantologije i autor više od stotinu radova  u domaćim i stranim stručnim časopisima.  Usavršavao se u zemljama koje su kolevke implantologije:  Švedskoj i Švajcarskoj. Bio je  na čelu udruženja i Sekcije oralnih hirurga Srbije. Osnivač je i organizator  simpozijuma oralnih hirurga i implantologa Srbije,  učesnik i predavač  na kongresima širom sveta.

Objašnjava da je nedostatak  viličnih kostiju veoma često  fiziološko stanje, koje se danas  uspešno koriguje  korišćenjem  zamenika za prirodnu kost i primenom membrane. Pa je broj pacijenata koji se iz anatomskih razloga,  implantološki  ne mogu zbrinuti,  poslednjih godina  sveden na minimum.

Posle
Pravilnom rastu nadogradjene kosti,  pomaže  titanijumska mrežica, što je naročito važno kod  povećanja visine alveolarnog grebena, gde je najteže postići zadovoljavajući volumen i zapreminu

–  Nakon vadjenja zuba  taj deo vilične kosti gubi svoju  funkcija i organizam  je  polako resorbuje.  Ovo je naročito izraženo  kod osoba koji godinama nose mobilne poteze, (usled delimične ili potpune bezubosti).  Jer kost je prirodno  predodredjena da u unutrašnjosti,  u svojim gredicama prima opterećenje. Te gredice unutar kostiju su programirane da primaju,  distribuiraju i razlažu sile pritiska.  Kod nošenja mobilnih proteza,  sile operećenja deluju na površini zubnog grebena,  resorpcija je tada podstaknuta  mehaničkim, nefiziološkim optrećenjem, zbog čega kost  polako nestaje.

Postoje i drugi razlozi koji doprinose  takvom stanju?

Razlozi mogu biti  grube estrakcije, gde prilikom vadjenja zuba nastaje značajan gubitak kostiju.  Ili prethodna patološka stanja, ciste i sl. Kao i paradontopatija, kao  najraširenija bolest zuba danas, gde  dolazi  do povlačenja viličnih kostiju, kosti  se gube, nestaju.  Poseban problem  je bočni deo gornje vilice, jer su u tom delu, kod najvećeg broja pacijenata,  vilične kosti  slabijeg kvaliteta.  Ovo stanje bočnog dela gornje vilice u pogledu ugradnje implantata dodatno otežava  pozicija maksijalnog  sinusa.  U  tom delu  je najteže postaviti implante.  I za razliku od donje vilice,  duže se čeka na ugradnju implanata u gornjoj vilici.

Implanti su čuvari viličnih kostiju

Kako izgleda postupak nadoknade kostiju?

Kada viličnih kostiju delimično ima, dodatak kostiju se može  raditi  istovremeno  sa ugradnjom implantata.  Dakle imamo  dovoljno  kostiju da implant  postavimo i stabilizujemo, ali ga moramo  dodatno ojačati,  nadoknadom kostiju.  Oko implanta tada postavljamo zamenik za kost, sintetičkog  porekla i to pokrijemo membranom kojom se  sprečava urastanje mekog tkiva u predelu nadogradjene kosti, (s obzirom da meko tkivo ima znatno bržu sposobnost regeneracije od kostiju).  Nakon  ugradnje zamenika za kost i postavljanja  membrane čeka se period zarastanja koji traje 4-6 meseci.

Nadoknada sintetičkom kosti je najkomfornija za pacijenta?

Da, ali se najbrže integriše autologna kost, koja se uzima  iz  tela  osobe,  obično iz predela donjih kutnjaka  sa kraja viličnog grebena ili  sa kraja gornje vilice, ponekad  predela brade. Može se postaviti u obliku granula ili  bloka. Ova tehnika je zlatni standard za regeneraciju koštanih deformiteta u biološkom smislu.  To je optimalna tehnika ugradnje  jer se uzima od iste osobe.  Organizam je sklon da sopstvenu  kost  u izvesnoj meri  resorbuje ali taj momenat  se predvidi pilikom ugradnje, pa se ova kost  implementira u dovoljnoj količini.

Na Zapadu je  ugradnja implanta 4 puta skuplja, a protetika   5-10 puta.

U gornjoj vilici postoji problem maksilarnog sinusa ?

To rešavamo metodom tzv. sinus lifta.  Kod nedostajućih kostiju u gornjoj vilici  zahvaljujući “sinus liftu” moguće je postaviti ceo zubni niz.   To  je  pouzdana metoda koju radim poslednjih dvadeset  godina.

Vreme povedno u zubarskoj stolici se uvek isplati?

Da, jer  implanti  omogućuju  uspostavljanje  fiziološkog  delovanja  sila pritiska na kosti vilice.  Ugradnjom implantata   sprečava se  resorpcija viličnih kostiju. Implanti su pouzdani  čuvari  vilične  kosti,  koji održavaju  viličnu kost  u optimalnom, anatomskom  stanju.  Takodje, ugradnjom implantata uspostavlja se funkcija žvakanja, govora,  pacijent nove zube oseća kao vlastite, prirodne.  Ništa manje važan nije ni estetski efekat, jer se  zubnim nizom dobija  priodan i lep izgled.

Gubitak kostiju vilice može biti uzrokovan i hormonskim statusom, kod  žena u menopauzi kada dolazi do slabljenja kostiju (osteoporoze)  i  gubitka volumena kostiju.

Koliko je danas  prisutna svest  o važnosti  zuba?

Ljudi  nekada nisu rado odlazili kod zubara i nisu  bili spemni da izdvoje neku  sumu  novca, da  bi imali  lepe zube. Danas se shvata da su zdravlje i lepota osmeha bitni. Lepi zubi nisu stvar prestiža, luksuza,  već pistojnosti.   Ponekad od osmeha zavisi da li će osoba biti prihvaćena  od okoline,  dobiti bolji posao ili napredovati u karijeri.  Da ne govorimo o  ličnim relacijama… Kroz  osmeh nas drugi vide.  Lepota osmeha  je suština ličnosti.

Ima li zabluda u implantologiji ?

S obzirom da je period potreban za zarastanje implantata  ponekad teško prihvatljiv za pacijenta, najbolja i najefikasnija tehnika  je imedijantna ugradnja. Izvadi se zub i stavi implant.   Zvuči  jednostvano.  Dobrobiti po pacijenta su višestruke.  Na žalost,  nije uvek moguće.  Pa se  jedna od najvećih zabluda pacijenata  odnosi upravo  na  primenu  tehnike ranog opterećanja implantata  i izrade zuba na njima.  Jer  je ovu tehniku moguće primeniti   samo u ograničenim  situacijama. Ne uvek, i ne kod svakog pacijenta.

A  zabuna  ?

Obradovao sam se kada se pojavio internet, mislio sam da  će pacijenti  moći da se bolje informišu.  Ispostavilo se da sada treba da opovrgavam, demantujem  predubedjenja  pacijenata,  jer nije  sve tako kako piše na internetu. Sa istim problemom se  suočavaju  i kolege  u svetu.  S tim u vezi, postoji  i anegdota  američkih  kolega koja glasi :  Ako ste se lečili na Googlo-u, po dugo mišljenje idite na Yahoo.

Hrapava površina implanta  stimuliše,  podstiče regeneraciju vilične kosti u  neposrednoj okolini.

Šta je budućnost stomatologije?

Napredovalo se poslednjih godina u  biomaterijalima,  namenjenih sintetskoj kosti. U nekim zemljama recimo, koristi se bonmorfogenetski protein (BMP),  čijom primenom se pospešuje regeneracija  vilične kosti.  BMP  podiže nivo prirodnih potencijala organizma i dopinosi  enormnom rastu ćelija kostiju.  Ali mehanizmi kontrole i ograničenja te indukcije u organizmu nisu u potpunosti utvrdjeni,   za sada se ova metoda primenjuje samo u nekim zemljama. Verujem da je BMP budućnost  oralne hirurgije.

Vaši pacijenti su ?

Uglavnom naši ljudi koji žive u inostranstvu.  Mada ima i stranaca.  Nedavno mi je bio pacijent iz Amerike, platio  avion, hotel,  zadovoljan,  kaže sve mu se isplati.   Saradjujem sa najboljim implantološkim  kućama, ne postoji nikakva razlika u kvalitetu usluga moje klinike  i onih u svetu.  Osim  u ceni.   Tamo je ugradnja implanta 4 puta skuplja, a protetika  5 -10 puta.


https://youtu.be/wzrcn_kV4Dk

www.timdentjurisic.com

S. N.