Новак Ђоковић: Ја сам православац и поносим се тиме

  1. 08. 2019.

Светски шампион у тенису, наш Новак Ђоковић, на мечевима у Америци увек има подршку наших људи. Навијачи са српским заставама громко навијају речима „Ноле, Ноле” и искрено га бодре. Та подршка му је иткако значајна, јер није тајна да је већина навијача на трани његових противника. Новак, наравно има увек времена и за српске новинаре, па и за оне из наше дијаспоре.

Новак Ђоковић је недавно разговарао за „Американски Србобран”, најстарије српске новине из Питсбурга, које излазе у континуитету од 1906. године Иначе Новак је почасни члан Српског народног савеза, најстаријег српског добротворног друштва у Америци, од 2015. године. Почасни председници Српског народног савеза били су Михајло И. Пупин и Никола Тесла, српско-амерички научници и проналазачи, 1929. и 1935. године.

Новак Ђоковић фондација даје стипендије студентима на докторским студијама на Филозофском факултету у Београду и Харвард универзитету у Бостону који се фокусирају на развој и образовање деце у предшколском узрасту.

Новинар Милош Растовић му је поставио више питања од којих смо за ову прилику издвојили:

  • Шта Вас је највише мотивисало да се усредсредите на помоћ деци предшколског узраста?

„Ја лично са својом женом и породицом помажем на различите начине и за различите сврхе и дефинитивно смо најосетљивији на децу. Мисија фондације је да се шири свест о томе колика је битно образовање у предшколском узрасту. Када је фондација кренула 2011. године да се активно бави тим проблемом било је преко 50% деце у Србији која нису похађала неку предшколску установу или програм што због финансијског или културолошког разлога. Ипак, највећи разлог је што није било довољно места у вртићима. Данас такође нема довољно места у вртићама. Ми смо на то усредсређени највише. Као отац двоје деце која су у предшколском узрасту још више видим важност тога”, каже Новак.

  • Колико је православна вера важна у вашем професионалном и животу уопште?

„Ја јесам православац и поносим се тиме. Међутим, ја не ограничавам себе на неке религијске границе које постоје и у нашој и у свакој другој вери. Трудим се да будем универзалан, да се развијам и тако ми највише одговара.”

На крају Новак Ђоковић је од Српског народног савеза на поклон добио примерак „Американски Србобрана” и филм „Теслин народ”. Новак Ђоковић је поклон примио са великим задовољством.Захвалио се, уз речи новинара да је сваки његов успех уједно и успех Српског народног савеза и српске дијаспоре у целини.

„Српска стварност“ / „Американски Србобран“ /

Original Article