Poziv Mesne samouprave Srba u Batanji

VAŠA VISOKOPREOSVEŠTENSTVA, VAŠA PREOSVEŠTENSTVA, DRAGI OCI, MONASI I MONAHINjE, DRAGA BRAćO I SESTRE,

Obraćamo se nosiocima i tumačima liturgijske premudrosti i pravoslavlja sa molbom i pozivom da svojom rečju i delom a po mogućnosti i svojim prisustvom uveličaju obeležavanje 225. godina naše crkve, 210. godina naše škole i 80 – tu godišnjicu optacije dela srba iz Batanje.

Obraćamo se dragoj braći i sestrama sa molbom i pozivom da svojim prisustvom uveličaju i uvećaju veliki crkveno-narodni sabor srba u Batanji.

Varoš Batanja na jugoistoku Mađarske države u kojoj naša Crkva ove godine obeležava 225.godina a srpska škola, nastala u okrilju naše Crkve, 210.godina. Istovremeno ova godina je i godina kada su naši srbi pre 80. godina optirali iz ovog grada i pošli u tada novostvorenu Jugoslaviju.

Dan rođenja Presvete Bogomajke, rođendan jedine istinske Radosti u ovom svetu, slave našeg hrama, jedinstvena je prilika da se kroz veliki crkveno-narodni sabor započne proces obnove kako naših sećanja tako i naših hramova.
Ovu manifestaciju organizuje Srpska mesna samouprava, Srpska pravoslavna crkva i Srpska osnovna škola sa zabavištem, u terminu 20-22 septembar 2003.god.
Batanjski srbi obeležavanjem ova tri jubileja žele uspostaviti MOST PRIJATELjSTVA sa svojim sunarodnicima i rođacima iz drugih naroda sa kojima su se orodili živeći vekovima van matice zemlje.

Veliki broj gostiju iz Mađarske, matice zemlje kao i iz svih zemalja gde žive Srbi, imaće izuzetnu priliku da u okviru dvodnevno bogatog programa uživaju u prezentaciji srpske kulture-folklora i običaja ovdašnjih Srba.
Pored takmičarskog dela u kuvanju tradicionalnih srpskih jela, gosti će imati priliku da:
Pogledaju foto izložbu o istorijatu crkve i škole,prisustvuju promociji monografije o Batanji i batanjskim Srbima, uživaju u nastupu KUD-va iz Matice i Mađarske, učestvuju u liturgiji i večernju u crkvi a na njenu hramovsku slavu Malu gospojinu i otkrivanju Spomen-ploče na njenim zidovima.
Tradicionalno rezanje slavskog kolača, nastup poznatog tamburšskog orkestra i omiljenih zvezda estrade iz Srbije umnogome će pomoći da se Srpski narod predstavi samom sebi a i drugima, svetlošću kojom ga obasjavaju njegove trdicije. Bogat program uz izuzetno angažovanje organizatora i učesnika imaju zahtev, za ne malim finansijskim sredstvima koja želimo obezbediti pre svega sopstvenim snagama.
Vaš doprinos u skladu sa Vašim mogućnostima našoj organizaciji, daće nam podstrek da u ovakvom poduhvatu uspemo a koji će po našem mišljenju imati pozetivan efekat i za sve samouprave Srba iz drugih mesta srpske dijaspore.

OVOM MANIFESTACIJOM IZRAŽAVAMO ŽELjU SVIH SRBA ZA SLOGOM KAKO MEđU SOBOM TAKO I SA DRUGIM NARODIMA. Doprinos ostvarenju ove želje možete priložiti na žiro-račun broj:

Országos Takarekpenztár es Kereskedelmi Bank Rt 5830 BATTONYA Fő u. 86. 11733089-15344155-07010000

Na kraju želimo da Vas pozdravimo rečima velikog srpskog pesnika, pozdravom Jovana Dučića:
S verom u Srpstvo i u Boga!

Batanja,14.08.2003.
Mesna samouprava srba u Batanji

Predsednik
Vera Pejić Sutor (peity@freemail.hu )

Koordinator za veze sa dijasporom
Urošđ.Timotić (uros.timotic@eneco.ch