Pomoc za stare i bolesne

Srpski socijalni servis poceo je sa radom 1996. godine, a dotira se iz državnog fonda za brigu o ljudima. Sedište ovog centra smešteno je u Sent Albansu, gde je naša zajednica veoma brojna.
Za nešto više informacija o radu ovog servisa, pitali smo koordinatora Milana Pualica, koji se vec dve i po godine nalazi na ovoj funkciji.
– Srpski socijalni servis je usmeren na pružanje podrške i pomoci starim i bolesnim osobama, kao i osobama sa invaliditetom. Radi se, dakle, prvenstveno o ljudima, koji se usled stanja u kome se nalaze, susrecu sa problemima usamljenosti i izolovanosti. NJima, dakle, tokom života ili bolesti opada mogucnost da normalno funkcionišu i vode normalan društveni život, što se ponekad može završiti neprikladnim ili preranim smeštanjem u staracke domove i bolnice – objašnjava Pualic.
Osnovni zadatak zadatak ovog servisa je da se ovakvim osobama pruži pomoc u vidu druženja, cime im, kako je receno, jaca samopouzdanje i volja za životom.

Radio „Gedža plus“

– Deo Srpskog socijalnog servisa je i srpski radio „Gedža plus“, ciji je urednik Radivoje Raša Pantic, a koji smo mi zajednicki u okviru Srpskog socijalnog servisa osnovali pre skoro godinu dana. Radio program se emituje svake nedelje od 18 do 20 casova – kaže Milan Pualic.

– Moj zadatak je da u zavisnosti od pojedinacnih potreba organizujem kucne posete ili recimo redovne odlaske naših korisnika u srpske penzionerske i društvene klubove. Tu su, naravno, od neprocenjive pomoci naši dobrovoljci – naglašava naš sagovornik.
Dobrovoljci u Srpskom socijalnom servisu, kako Milan kaže, mogu da postanu svi stariji od 18 godina koji govore srpski jezik.
– Na radu u našem centru aktivna su oko 32 dobrovoljca razlicitih profesija i interesovanja. Svi oni moraju da produ kroz obuku u kojoj se upoznaju sa ciljevima ovog programa, o pravima i potrebama korisnika, kao i o njihovim pravima i obavezama. Radi se nesumnjivo o poverljivoj prirodi informacija koju razmenjuju sa korisnikom, pa je važno pronaci pouzdane ljude – smatra Pualic.
Osnovni zadatk volontera, kako naš sagovornik istice, jeste da provedu odredeno vreme, najcešce sat-dva sedmicno, sa osobama kojima je ovaj vid pomoci neophodan, bilo da je rec o šetnji, kupovini ili nekom drugom vidu druženja.
– Pravo korišcenja ovog servisa imaju starija lica, kao i hendikepirane osobe. Ne mora da postoji nikakva posebna preporuka da bi se postalo korisnikom ovog servisa, poziv može da inicira doktor, prijatelj, clanovi porodice, društveni radnik ili sam korisnik.

Usluge besplatne

Milan Pualic istice da su usluge ovog servisa besplatne, a da se više informacija o njegovom radu može dobiti na telefon (03) 9356 4555 ili u kancelariji smeštenoj na adresi 346 Main Road West, St. Albans.

Najcešce ja prvo komuniciram sa potencijalnim korisnicima, kada ih posetim i tu razmotrimo mogucnosti i potrebe, a onda organizujemo dalji tok dogadaja. Najcešce mi na osnovu slicnosti i interesovanja korisnika biramo prikladnog dobrovoljca – objašnjava Pualic.
Pualic naglašava da Srpski socijalni servis poseduje veoma odane i dobre volontere.
– Pored mene, tu je još Branka Uzur, koja radi na državnom programu viktorijske vlade, a tu su i brojni dobrovoljci, od kojih želim da pomenem Veselina Svorcana i Aleksandru Matovic, koja je na beogradskom univerzitetu diplomirala specijalnu pedagogiju – kaže Pualic.