Pisac pisanjem postaje diplomata

Još jedan književnik u diplomatiji. Jedan od naših značajnijih savremenih pisaca, Predrag čudić, odnedavno je na potpuno novom poligonu stvaralaštva. Došao je u Budimpeštu kao novi ambasador Srbije i Crne Gore u Mađarskoj. Pošto je 14. jula predao akreditive predsedniku Ferencu Madlu i tako i zvanično stupio na dužnost i pošto se odužio nizu obaveza koje ona podrazumeva, došao je na red i razgovor za “Vesti”.
U svom prvom intervjuu u ulozi ambasadora, Predrag čudić za “Vesti” govori o izazovima koji ga čekaju na ovom poslu.
Kako vidite poziciju Budimpešte prema nastojanjima SCG da se uključi u sistem evroatlantskih integracija?
– Nastojanje Srbije i Crne Gore da se što pre potpuno uključi u evroatlantske integracije Mađarska podržava svim svojim iskustvima stečenim tokom sopstvenog puta ka EU i NATO-u. Zapravo, mi u Mađarskoj vidimo iskrenog političkog partnera koji nam može pomoći da izbegnemo eventualna lutanja i stranputice, s kakvima se ona sama suočavala u procesu pridruživanja EU. Ako taj aspekt posmatramo kao neku vrstu političke teorije, odnosno edukacije, onda je njegov praktičan odraz u tome šta Mađarska konkretno čini na planu ulaganja u našu privredu, od Telekoma Crne Gore, preko kupovine hotela na primorju, do povoljnog kreditiranja izgradnje nekoliko škola.

Treba biti fer

Može se pretpostaviti da će Vas javnost u Mađarskoj dočekati pitanjem o položaju mađarske nacionalne manjine u Vojvodine. Kakav je Vaš stav o tom pitanju?
– Moje gledište o pitanju mađarske nacionalne manjine u Vojvodini je gledište naše vlade. Generalno gledano, položaj mađarske manjine je dobar, čak veoma dobar. Svako se trudi, pa i mađarski politički lideri s ove i s one strane granice, što je njihovo pravo, da taj položaj popravi. Samo, pitanje je ponekad – da li se svi politički lideri služe fer sredstvima? Sporadične tuče moramo urgentno da sankcionišemo, ali ne smemo i ne možemo to nazivati diskriminacijom vojvođanskih Mađara!

Prošli ste kroz ozbiljne i obimne pripreme za ambasadorsko mesto. Šta će biti Vaši prioriteti, šta smatrate glavnim u misiji koja Vam je poverena?
– Smatram da pisac stupa u diplomatiju onog trenutka kada objavi svoje prve radove. To je, naravno, književna ili kulturna diplomatija, ali to je u suštini diplomatija, jer je tu pisac javno i tajno izložen sudu javnosti, političkim i drugim procenama, malim i velikim “kuhinjama” i nije slučajno što su u istoriji diplomatije naši pisci zauzimali tako istaknuto mesto. Ministar Drašković, i sam pisac, načinio je ozbiljan zaokret kada je nekoliko pisaca “ubacio u vatru”. Sudeći po prvim komentarima, to je pozitivno ocenjeno, ali najvažnije je šta će ti pisci dalje činiti za ugled SCG. Naravno da su naši prioriteti, kada je reč o saradnji sa susednom Mađarskom, da maksimalno iskoristimo sve prednosti koje imaju naše dve zemlje.

Životni put

Predrag čudić je rođen u Beogradu, 4. avgusta 1943. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a do prelaska u diplomatiju radio je u Biblioteci grada Beograda i bio urednik časopisa “Heretikus”. član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnih prevodilaca Srbije.
Među mnogim nagradama izdvaja nagradu Zadužbine Jakova Ignjatovića u Budimpešti za životno delo i prevode mađarske poezije na srpski.
Objavio je niz knjiga poezije i pesama za decu, proze, kao i nekoliko drama i TV drama. Na mađarski je preveo pesme Danila Kiša. Govori, pored mađarskog, engleski, nemački i ruski.

Kako ocenjujete naše bilateralne odnose u ovom trenutku?
– Mi smo tu da budemo servis tih bilateralnih odnosa, koji su i inače u stalnom usponu. Pogledajte samo koliko je u poslednjih godinu dana bilo susreta na najvišem nivou. Naravno, nije politički život šećerna vodica, nije sve med i mleko, ali samo česti kontakti mogu svaku kriznu situaciju držati pod kontrolom.
Kako ćete sarađivati sa našom dijasporom?
– Dijaspora SCG je jedna od bitnih tačaka u našem radu u Mađarskoj. Sarađivaćemo (i već sarađujemo) tako što ćemo pažljivo saslušati sve probleme i zajednički potražiti najbolji izlaz, najbolje rešenje u datom trenutku. Ali čarobni štapić nemamo, niti iko može računati sa onom mantrom iz bajke “stočiću, postavi se”.
Dolazite kao predstavnik državne zajednice za koju će u Mađarskoj malo njih reći da funkcioniše i da je stabilna.
– Državna zajednica Srbija i Crna Gora, bez obzira na to šta će ko reći i šta ko misli u Mađarskoj i u svetu, funkcioniše sasvim dobro i mi izlazimo iz jedne duboke krize devedesetih godina prošlog veka. Kada je reč o ekonomskoj situaciji, ali i o međunarodnoj politici, naša zemlja se kreće uzlaznom linijom. Naše pozicije u svetu su danas mnogo bolje nego što su bile juče, kao što su nam sve veće šanse da rešimo neka odista veoma teška pitanja, kao što je pitanje statusa Kosova i Metohije.

Jedina moguća podela

Najbolje godine svog života proveo sam u Senti. Drugove nisam delio na Srbe i Mađare, već na dobre, pametne, one s kojima mogu podeliti sreću i nevolju. I sada kada se setim nekih svojih divnih drugova Mađara, koji, nažalost, nisu više na ovom svetu, meni se plače.

Stupili ste na potpuno nov poligon stvaralaštva. Šta će biti s Predragom čudićem piscem?
– Stanislav Vinaver, naš veliki pisac i još veći, nenadmašni prevodilac, rekao je u trenutku melanholije: “Eh, da mi je da izvršim samoubistvo za izvesno vreme”! Nije to tako apsurdno kao što izgleda na prvi pogled. Za sada, moja satirička žica nije našpanovana, i to je logično. Uostalom, možda me je moj političko-satirički angažman svih ovih godina komunizma i postkomunizma i doveo u ovu veoma, veoma izazovnu situaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.