Pet godina srpske gimnazije

U prostorijama CŠO „Sv.Sava“ na Hajndmaršu svecano je obeležena petogodišnjica postojanja srpske jezicke gimnazije u Adelejdu, a ovogodišnjim maturantima urucena su posebna priznanja Srpske zajednice za Južnu Australiju i Crkveno-školske opštine „Sv.Sava“, za uspešan završetak studija srpskog jezika.
Uz ucenike i njihove roditelje, svecanosti su prisustvovali i brojni gosti na celu sa clanom Parlamenta Južne Australije, ministrom DŽonom Atkinsonom i direktorkom Jezicke gimnazije Liom Tedeski.
U obracanju devojkama i mladicima, maturantima školske godine 2000/2001. godine, gospodin Atkinson je rekao da je ucenje još jednog jezika uz engleski, veliki doprinos Australije višenacionalnom društvu i velika korist svake etnicke zajednice, a gospoda Tedeski da su srpski studenti, u odnosu na broj naših ljudi na ovim prostorima, najmnogobrojnija etnicka grupa u jezickoj gimnaziji.
Predsednik CŠO „Sv. Sava“ Hajndmarš, inace odlicnog organizatora priredbe, gospodin Milimir Tepavcevic, u pozdravnom je govoru posebno naglasio važnost ucenja srpskog jezika, „kao branu zaboravu i kao zalog buducnosti“.
– U proteklih pet godina, s ponosom mogu da kažem da je veliki broj naše mladosti maturirao srpski jezik, neki od tih devojaka i mladica u meduvremenu su diplomirali i na fakultetima, stekli akademska zvanja i ukljucili se u rad Srpske zajednice, i to je najveci moguci dobitak za sve nas, a vi nastavite njihovim putem – rekao je na kraju gospodin Tepavcevic.
Priznanja Srpske zajednice maturantima srpskog jezika urucio je predsednik Srpske zajednice za Južnu Australiju, gospodin Tomislav Popovic.
Posle svecanosti dodele priznanja, ucenici i njihovi gosti nastavili su da se zabavljaju uz orkestar Dragana Cvijanovica, do ranih jutarnjih casova.
Ovogodišnji maturanti srpskog jezika su: Milan Balaban, Jelena Beric, Zoran Beric, Sonja Blaževic, Sanja Blažujevic, Zvjezdana Vidovic, Spomenka Vitor, Branka Vukašinovic, Milan Vujasinovic, Boris Glavaš, Jelena Dokic, Zlatan Dokic, Ognjenka đordic, Tihomir đuric, Vedran Joksimovic, Nataša Karapandžic, Nenad Karapandžic, Jelena Kresovic, Zoran Kresovic, Darinka Lovric, Biljana Malbašic, Darko Marjanovic, Maja Markovic, Danijela Miladic, Aleksandar Miladic, Slaven Mitic, Slavica Miškovic, Vladimir Mudrinski, Snježana NJegovan, Diana Plavša, Boris Petrovic, Danijel Poletan, Nikolina Romanic (najbolji student generacije), Jovana Stajic, Goran Todorovic, Ines Todorovic, Igor Todorovic, Goran Farkaš, Boris Fedoric, Albijana Cakic, Milana Crevar, Dragana Calic, Nikolina Haures, Vesna Ševo, Mladen Škrabak, Sanja Pršo i Biljana Žarkovic. Maturanti su se zahvalili svim prisutnima za priznanja i dolazak, a prekrasnim poklonom posebno su se zahvalili njihovoj nastavnici, gospodi Mariji Paškvan Jovanovic.