Pauza u rastu kamata

pauza-u-rastu-kamata

EPA-EFE/MICK TSIKAS

Odluka Banke državnih rezervi (RBA), od utorka 4. jula, da ovog meseca ne poveća kamatnu stopu gotovine, nego da je zadrži na 4,1 odsto, izgleda ne bi trebalo mnogo da raduje Australijance.

Prema mišljenju stručnjaka, do kraja godine mogu da se očekuju dalja povećanja kamatnih stopa, a i sam guverner RBA Fillip Lou je u utorak najavio mogućnost daljeg rasta kamatnih stopa.

Upravni odbor centralne banke je izjavio da će dalje odluke zavisiti od procene stanja u privredi, s tim da nisu isključili novo povećanje kamatnih stopa.

Da podsetimo, kamatna stopa gotovine bila je svega 0,1 odsto u maju prošle godine. Od tada do danas bilo je 12 povećanja kamatnih stopa, a pauziranja je bilo samo dva puta, u aprilu ove godine, i sad u julu, za ukupno 14 sastanaka Odbora RBA.

Praktično, zajmoprimci mogu malo da odahnu. Naime, vlasnik hipotekarnog kredita od 500.000 dolara neće imati uvećanu ratu za 77 dolara u julu i avgustu.

– Odbor ostaje odlučan u svojoj nameri da vrati inflaciju u ciljane okvire i učiniće sve što je neophodno da se to postigne – rekao je guverner RBA Filip Lou.

Prema njegovim rečima, možda će biti potrebno dodatno pooštravanje monetarne politike kako bi se osiguralo da se inflacija vrati na ciljani okvir od dva do tri odsto, u razumnom vremenskom okviru. Ali, to će zavisiti od toga kakvo će biti stanje u ekonomiji i kako će se kretati inflacija.

Marsel Tilijan, šef azijsko-pacifičkog sektora u Kapital Ekonomiksu kaže da bi još dva povećanja stope mogla da budu u planu.

– S obzirom na to da još ne postoji oštra konkurencija na tržištu rada, da se cene kuća snažno oporavljaju, te da jedinični troškovi rada rastu, još jedno povećanje stope od 25 baznih poena u avgustu i dalje izgleda verovatno i pretpostavljamo da će RBA to nastaviti i u septembru – naglasio je Tilijan.

Time bi zvanična kamatna stopa gotovine iznosila 4,6 odsto u septembru.

Inače, Lou je rekao da je inflacija u Australiji dostigla svoj vrhunac i da su mesečni podaci o inflaciji u maju pokazali dalji pad. On je istakao i da je tempo ekonomske aktivnosti u Australiji u poslednje vreme usporen, a da slobodnih radnih mesta nema kao što ih je bilo ranije, a i preduzeća kažu da se nedostatak radne snage smanjio.

Međutim, inflacija je i dalje visoka i takva će ostati još neko vreme, tako da je važno da nastavimo da vršimo pritisak na cene da bi se snizile, rekao je guverner.

– Kombinacija viših kamatnih stopa i pritisak rastućih troškova života dovode do značajnog usporavanja potrošnje domaćinstava. Dok cene stanova ponovo rastu i neka domaćinstva imaju značajna ušteđena sredstva, druga doživljavaju težak pritisak na svoje finansije – priznao je guverner i dodao da je značajan izvor neizvesnosti i dalje potrošnja domaćinstava.

Australijski savet socijalnih službi pozdravio je odluku RBA da zadrži stope stabilne mesec dana.

Prema njihovim rečima, svako dodatno povećanje kamate dovelo bi do gubitka posla u budućnosti, uz napomenu da sopstvene prognoze RBA sugerišu da će još 150.000 ljudi ostati bez posla u narednih nekoliko godina, nakon što stope budu porasle.

Detaljnije