Osnivanje srpskog lobija u Nemačkoj

Postovana redakcijo,

ideja osnivanja srpskog lobija u Nemackoj naisla je na interesovanje i odobravanje mnogih meni poznatih aktivista i klubova u Rhein-Main-skoj oblasti, gde takodje postoji „zajednica srpskih i jugoslvenskih udruzenja“ u Frankfurtu, koja se vec odavno ugasila. Koliko mi je poznato postoji jos nekoliko slicnih saveza u Nemackoj, koji nose ime sveukupnih srpskih predstavnika u Nemackoj. Medjutim u nemackoj javnosti nikada nisam cula za ove predstavnike srpskog naroda u Nemackoj. Vecina njih se bave sami sa sobom i problemima unutar njihovih udruzenja, sto takodje smatram potrebnim.

Ono sto mi nemamo je lobi sa uglednim intelektualcima eventualno sa nemackim drzavljanstvom, koji imaju dobre veze i polozaje u nemackom drustvu i u nemackoj javnosti. Podsecam samo na Centralni savet Jevreja ili Centralni savet Muslimana, koji se u javnosti i te kako pitaju i daju odgovore na vazna pitanja kad se resavaju problemi koji se njih ticu.

Neka mi oproste svi postojeci savezi i zajednice, ali ko iz nemacke javnosti pita za vase misljenje? A bilo je vazno u proslosti a bice tako i u buducnosti da imamo visoko obrazovane i priznate predstavnike naseg naroda da se oglase o vaznim pitanjima globalnih razmera, a ne samo o nasim nacionalnim a posebno ne o licnim razmiricama izmedju pojedinaca i klubova, kojima se nasi dosadasnji „savezi“ i „kongresi“ uglavnom bave. Zasto se bacati blatom na one koji zrtvuju svoje vreme, ugled a delom i novac da pokrenu organizovanje tako jedne korisne i preko potrebne institucije? Pa zasto da ih nemamo vise i u svakoj nemackoj pokrajini po jednu (koliko mi je poznato i ta organizacija u Stutgartu ima za clanove samo nekoliko klubova iz okoline), a posebno jednu zaista krovnu, za koju se zalaze i gospodja Prof.-dr. Stojanka Aleksic. S time bismo bili organizovani po principu ove drzave u kojoj zivimo. Niko nikome ne osporova pravo da zastupa i radi na svojoj teritoriji, bilo bi dobro da se svi ti „savezi“ povezu u interesu svih nas i da se federalno organizujemo po principima i zakonima ove drzave u kojoj zivimo. Zasto prenositi razmirice i borbu za liderstvo iz matice, kad imamo uzor kako se organizuju institucije u jednoj visenacionalnoj dobro organizovanoj drzavi.

Pozdravljam sve dobronamerne i buducnosti okrenute Srbe sa zeljom da se pridruze ovoj inicijativi i da zajednicki izadjemo iz corsokaka uskih gledista, da i mi imamo nesto „svetsko a nase“. Godina proslave 150 godina Nikole Tesle je kao porucena za to!

Nada Rath
Udruzenje za jugoslovensko-nemacku kulturnu razmenu „Phönix“ e.V.
Wiesbaden