Objavljene fotografije Hasanbegovića na proustaškom protestu

U maju 1998. godine održan je osmi po redu protest za povratak imena Trga žrtava fašizma. Na Trgu hrvatskih velikana, ispred džamije, okupilo se nekoliko stotina građana, objavile su Novosti (glasilo SNV-a – prim. red.).

Samo nekoliko metara dalje organizovan je kontraprotest onih koji ne žele da se trg ponovo posveti žrtvama fašističkog terora.

Na fotografijama se uz Mladena Švarca, sveštenika Vjekoslava Lasića, poznatog po redovnom održavanju misa za Antu Pavelića, nalazi i tada prilično anonimni mladi istoričar i saradnik časopisa Nezavisna Država Hrvatska, Zlatko Hasanbegović.

Kako Indeks prenosi, proustaški demonstranti pevali su ustašku pesmu “Evo zore, evo dana” i dizali ruku na nacistički pozdrav i vikali “Za dom spremni”. Hasanbegović nije učestvovao u pevanju, odnosno barem se to ne vidi, ali očito je da deli stavove ljudi s obzirom na to da je učesnik protesta, prenosi Indeks.

Isti demonstranti su, kamenjem, jajima, bocama i suzavcima, nasrnuli na učesnike demonstracija godinu dana kasnije. Tada su napadnuti Stjepan Mesić, Vesna Pusić, Zoran Oštrić i Zoran Pusić. Hasanbegović je, pokazuju snimci, bio i na tom protestu.