Kulminira politička kriza u Hrvatskoj

Božo Petrov je potvrdio da Most ne odustaje od zahteva da ostavku podnese potpredsednik Vlade Tomislav Karamarko radi, kako je rekao, njegove lične kompromitacije.

Nije isključio mogućnost da i on podnese ostavku ako će to, kako je rekao, stabilizovati Hrvatsku i ako će država nakon toga krenuti napred.

Inače, rekao je Petrov, nije mu jasno zbog čega je njega Orešković označio kao remetilački faktor.

“Znam da sam pred sobom, Bogom i građanima čist, a ako je uslov da se država stabilizuje i Hrvatska krene napred, ja ću prihvatiti poziv Oreškovića i odstupiću. Ako je to cena, ja ću je platiti”, rekao je Petrov.

O tome će, istakao je, odlučiti Savet Mosta.

“Ono čemu se nadam u ovom trenutku je da će ovakav standard, koji postavlja Most, biti standard u hrvatskog politici jednog dana”, rekao je Petrov.

Tomislav Karamarko je izjavio da je premijer napravio “salto mortale” i da ne namerava da se povuče iz Vlade. Dodao je da Orešković više nema podršku i poverenje HDZ-a. 

Začuđen je zahtevom premijera, kaže, jer ga je do juče Orešković podržavao, a bio im je gost i na sednici stranačke skupštine prošle subote i sve vreme se pričalo o tome da Vlada ide dalje…

“Naravno da ne možemo prihvatiti zahtev Oreškovića jer je HDZ pobednička stranka, imamo najveći broj poslanika u Saboru. HDZ je podržalo 800.000 građana, a za Oreškovića je glasalo 76 ljudi u Saboru. Tu je nešto, čini se, neprihvatljivo”, rekao je Karamarko na vanrednoj konferenciji za novinare.

Inače, u javnosti je ta izjava Karamarka protumačena kao pad hrvatske vlada.

Za sutra je najavio sednicu stranačkog predsedništva na kojoj će se razmatrati sve mogućnosti, ali je rekao da odmah može da kaže da Orešković više nema podršku i poverenje HDZ-a.

“HDZ i ja lično uložili smo veliki trud za održavanje ove konfiguracije sa Mostom i učinili smo dosta ustupaka, ali nismo mogli pristati da obezbedimo sve samo zato što neko bazira temelj svoje politike na pisanju žute štampe. Vrlo neozbiljno i nezrelo. U početku smo to smatrali nedostatkom političkog iskustva, koje se u ovakvoj situaciji mora brzo sticati”, rekao je lider HDZ-a.

Karamarko je rekao da se, međutim, dogodilo suprotno i da je on tokom prošlih nedelja bio izložen strašnoj harangi.

Orešković je ranije poručio da ne podnosi ostavku, ali je pozvao Karamarka i Petrova da se povuku iz Vlade jer je to, istakao je, u interesu Vlade.