Изложба фотографија „Гаврило Принцип и Млада Босна“ у приједору

Изложба-фотографија-„Гаврило-Принцип-и-Млада-Босна“-у-приједору
Изложба фотографија „Гаврило Принцип и Млада Босна“ у приједору

петак, 26.04.2024,  11:24 -> 16:43

Изложба фотографија „Гаврило Принцип и Млада Босна“ у приједору

На изложби фотографија „Гаврило Принцип и Млада Босна“, која је отворена у Музеју Козаре у Приједору, постављене су фотографије из периода слободе, али и заточеништва сарајевских атентатора.

У Музеју Козаре отворена је изложба фотографија „Гаврило Принцип и Млада Босна“, аутора Милоша Војновића из Балканолошког института Српске академије наука и уметности.

Фотографије обухватају период слободе и тамновања сарајевских атентатора. Аутор појашњава колико одређене фотографије утичу на формирање свести некој личности.

„Ви када желите да створите неку слику о некоме, ви на основу фотографија које изаберете можете утицати на то како ће публика или читаоци о тој особи створити слику. Аустроугарске власти су имале могућности да изаберу између две фотографије, нпр. Недељка Чабриновића, на којој је он сам направио једну студију уочи атентата, био је тада у свом најбољем оделу, а друга је настала у самом затвору када је испребијан, у неком офуцаном оделу и ошишан до главе. И онда када гледате те две фотографије, стичете доста другачији утисак о тој особи“, каже аутор изложбе Милош Војиновић.

О изложби је говорио историчар Боривоје Милошевић са Филозофског факултета у Бањалуци. Нагласио је да и даље постоји могућност да се након више од једног века историјски феномен младобосанског покрета истражује са различитих страна. Он је коментарисао и прекрајање и злоупотребу историје.

„Ретко ћемо у нашој прошлости и у историји нашег народа, заправо у историји свих Јужних Словена, пронаћи један покрет или један историјски феномен каква је била Млада Босна, који је толико био склон политичким и сваким другим злоупотребама, од сарајевског атентата па све до данашњег дана. Мислим да српска историјска наука и српска историографија има, за сада адекватан одговор на одређене ревизионистичке покушаје“, каже историчар Боривоје Милошевић.

У Музеју Козаре истичу да је у данашње време важно говорити о слободи и историјским догађајима након којих се слобода рађала.

„Сматрамо да је изузетно значајно у овим временима да говоримо о слободи и начину на који се Гаврило Принцип борио за слободу, посебно у оним временима, када нам се стално намеће нека колективна кривица“, каже директорка Музеја Козаре Драгана Мамић.

Изложба фотографија „Гаврило Принцип и Млада Босна“ у Музеју Козаре биће отворена до половине маја. Историчар Боривоје Милошевић каже да ће публика имати прилику да неке фотографије види први пут. Аутор истиче да је проучавајући период Првог светског рата фотографије сакупљао у архивама, библиотекама и музејима у Сарајеву, Бањалуци, Београду, Прагу и Бечу.

Detaljnije